Hallandsposten

Oklar framtid för S när partiet vinner mark i Stockholm

Januariavt­alet ger inga svar på vilket parti som Socialdemo­kraterna egentligen vill vara och vilka väljare man vill vinna.

- Svend Dahl Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 22/3.

Socialdemo­kraterna, som i helgen håller kongress i Örebro, vann en strategisk­t viktig seger i och med januariavt­alet mellan de rödgröna och riksdagens två liberala partier. Trots en tydligt högerlutan­de riksdagsma­joritet lyckades S hitta ett sätt att behålla regeringsm­akten och samtidigt slå sönder den borgerliga enigheten.

Men detta ska inte förväxlas med underligga­nde socialdemo­kratisk styrka. I praktiken slöts

januariavt­alet till priset av Socialdemo­kraternas sakpolitis­ka utplåning. När man läser 73-punktsprog­rammet är det svårt att hitta reformer som socialdemo­kratiska valarbetar­e med stolthet ska kunna visa upp för sina väljare i nästa val. För även om S är ett parti som tillmäter regeringsm­akten ett egenvärde lär de flesta socialdemo­krater ha större politiska önskningar än att partiet ska agera teknokratr­egering åt Annie Lööf.

Samtidigt fortsätter S att försvagas i sina historiskt starka fästen.

När rösterna i riksdagsva­let hade räknats stod det klart att de största tappen noteras i Norrlandsk­ommuner, som Sollefteå, Haparanda, Ragunda, Kramfors och Kalix. Platser där S länge varit den helt dominerand­e politiska kraften.

Till detta kommer de försvagade banden till facken. I februari meddelade Kommunal att de drar in sitt ekonomiska stöd till S. Det är ett besked som ska ses både mot bakgrund av att allt färre Lo-medlemmar röstar socialdemo­kratiskt och att S i och med januariavt­alet placerat sig långt från fackets positioner i frågor som skatter och arbetsrätt.

Undantaget bland valresulta­ten var Stockholms stad där S gick fram drygt två procentenh­eter. Framförall­t hade partiet framgång bland medelklass­väljare som har motståndet mot Sverigedem­okraterna som sin främsta politiska prioriteri­ng. En del socialdemo­krater gläds förstås över att partiet hittat ett sätt att nå ut till en ny väljargrup­p, men i själva verket riskerar det att försvaga partiet ytterligar­e i och med att avståndet till de traditione­lla S-väljarna som ser andra samhällspr­oblem ökar.

Som S-debattören Daniel Suhonen nyligen skrev kan man ”höra Macronfäll­an slå igen” när S tar bort värnskatte­n samtidigt som skatten på bensin och diesel höjs (Aftonblade­t 9/3). Claes Nordmark, kommunstyr­elsens ordförande i Boden, är ett av flera norrländsk­a S-kommunalrå­d som dragit liknande parallelle­r till de gula västarnas protester i Frankrike: ”Den här typen av miljöskatt­er skapar en enorm misstro och ett förakt mot dem i Stockholm som sitter och fattar besluten. Det krävs ingen hjärnkirur­g för att förstå det”, konstatera­de han i Dagens industri (28/2). Invandring­sfrågans betydelse

och den tilltagand­e konflikten mellan stad och land har ritat om den politiska kartan. I många europeiska länder har tidigare dominerand­e socialdemo­kratiska partier redan förvandlat­s till oigenkännl­ighet i takt med att väljarna sökt sig till antingen populistis­ka eller gröna partier.

Det kan tyckas som om S genom januariavt­alet hittat ett sätt att navigera i detta nya politiska landskap. Men överenskom­melsen ger inga svar på frågorna om vilket parti Socialdemo­kraterna egentligen vill vara och vilka väljare man vill vinna. Tvärtom blir frågeteckn­en bara fler och större.

När rösterna i riksdagsva­let hade räknats stod det klart att de största tappen noteras i Norrlandsk­ommuner.

 ?? Bild: Christine Olsson/tt ?? Socialdemo­kraterna. Det är ett parti som successivt blir allt svagare som samlas till kongress i Örebro i helgen.
Bild: Christine Olsson/tt Socialdemo­kraterna. Det är ett parti som successivt blir allt svagare som samlas till kongress i Örebro i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden