Hallandsposten

Crossfitpa­ret tänker sällan utanför boxen

Det är Open-tider i Crossfit-världen. Jakten på jordklotet­s mest vältränade man och kvinna 2019 har inletts. Zanna Björnson och Martin Leo Söderblom deltar i tävlingen, tillsamman­s utgör de Halmstads, förmodlige­n, mest vältränade par.

- Tony Thorsell tt@hallandspo­sten.se Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

För Martin Leo Söderblom och Zanna Björnson är Crossfit livet. Speciellt nu eftersom sportens höjdpunkt, Crossfit Open, nu når sin kulmen.

– Det skulle nog kunna vara så, i alla fall sett till kapacitet och att man inte bara tittar på hur våra kroppar ser ut. Det finns säkert något fitnesspar som ser mer vältränade ut. Men vad är fitness undrar man då, vi ser fitness på ett annat sätt än vad många andra gör, konstatera­r Zanna Björnson, 29.

Inom Crossfit så beskrivs den som vinner Games, sportens VM, som ”fittest on earth”, ett epitet som stämmer enligt samboparet.

– Ja, det är ju sjukt varierande. Ser man till generell kapacitet så är det rätt bra, för vi springer, lyfter och gör gymnastisk­a övningar. Det finns säkert de som skulle säga att iron triathlon är mer fit, men på sitt sätt. De kanske inte kan lyfta eller hålla på i ringar så som vi kan. Men det finns säkert andra test man kan göra också, säger Martin, 44.

Tror ni att många kommer att opponera sig mot att ni är Halmstads mest vältränade par?

– Nej! Inte vad gäller Zanna. Du är ju solklar. Sedan är det jag, men tack vare dig så är vi det mest vältränade paret. Och ser man till min ålderskate­gori så är jag den mest vältränade. Sedan finns det andra killar som är mer vältränade än vad jag är.

Crossfit Open började den 21 februari och pågår under fem veckor där ett nytt träningspa­ss ska utföras varje vecka. Alla deltagare, nybörjare som världselit, utför samma pass och på den digitala resultatli­stan går det sedan att jämföra sitt resultat mot hela världen. När HP träffar Zanna och Martin har tre av fem event lagts till handlingar­na. Av 150 000 deltagare i damklassen är Zanna Björnson på plats 192 i världen och plats 7 i Sverige. Söderbloms motsvarand­e placeringa­r är 188/6 fast i masterskla­ssen 40-44 år, där 26 000 tävlande ingår. Båda går mot sitt bästa Open-år någonsin.

– Även om jag kom på fjortonde plats förra året så var steget upp till topp tio ganska stort poängmässi­gt. Nu är det väldigt jämnt. Förra året hade jag inte en suck mot atleterna som låg topp fem. Nu har jag det, säger Sundsvalls­födda Zanna som har en bakgrund inom det militära men numer arbetar som lärare på Engelska skolan.

– Jag trodde inte att jag skulle ligga så högt upp i år. Jag är äldst i min ålderskate­gori, så nästa Open ser det väldigt bra ut för min del. Då borde jag vara topp 100 i världen, funderar Martin.

Paret träffades – inte helt oväntat i en Crossfit-box – för två och ett halvt år sedan. De bor på krypav-

stånd från Crossfit Halmstad och är nästan lika mycket där som hemma. Zanna klämmer in cirka tio pass i veckan. Ett pass innan jobbet och ett efter, fem dagar i veckan. Till förmån för återhämtni­ng har Martin halverat sin träningsdo­s till fem-sex pass i veckan. Hur stor del av ert liv stavas Crossfit?

– Det centrerar ju kring det hela tiden. Vi jobbar dagtid båda två, men efter jobbet och på helger så kan vi oftast hittas i boxen. Antingen träna eller vara på något coachmöte eller liknande, säger Martin som till vardags arbetar som logistikch­ef.

– Sedan pratar vi ju väldigt mycket Crossfit. Det är ju vårt största intresse, så vi går hem efter träningen och så kollar vi på lite Crossfitvi­deos eller någon update-show. Det är typ det enda vi gör.

Brädspel är dock ett intresse som också faller båda i smaken. Och då spelar de gärna ihop med ... – ... andra crossfiter­s, skrattar Zanna. Det blir aldrig för mycket?

– Just i Open-tider kan det bli lite mycket. Då vill man kunna prestera, man kollar på leaderboar­den och funderar på vad man kan göra bättre. Det är rätt skönt när det är över så att man får lite vila också, medger Martin som av Zanna beskrivs som en av Sveriges största Crossfit-nördar när det kommer till statistik och kunskap.

Utöver Open för individuel­la tävlande kommer Zanna Björnson även att medverka i två kvaltävlin­gar för lag, så kallade Sanctional­s. En i Nederlände­rna och en i Paris. Vinnarna i varje Sanctional belönas med en plats i Games. I Zannas handplocka­de lag ingår även Jonas Olsson och Alexander Järvborn från Crossfit Sydkusten samt Ella Wunger, Atletverks­tan i Enköping.

– Det ska bli väldigt kul. Jag tror vi kommer kvala till båda tävlingarn­a, sen att vinna beror helt på vilka som är med. Det finns ju lag som sätter ihop Games-atleter och det blir ju tufft att slå. Men jag har aldrig tävlat i ett bättre lag.

Games avgörs i Madison, USA, den 29 juli-4 augusti. Då kommer Zanna Björnson och Martin Leo Söderblom att vara på plats oavsett hur kvalen går. Crossfit är ju trots allt deras liv.

Du (Zanna) är ju solklar. Sedan är det jag, men tack vare dig så är vi det mest vältränade paret. Martin Leo Söderblom Crossfit-atlet

 ??  ??
 ??  ?? Martin Leo Söderblom och Zanna Björnson träffades i en Crossfitbo­x. Nu är Crossfit Halmstads lokaler deras andra hem. Just nu pågår Crossfit Open, sportens Vm-kval, och då får atleterna, bland
Martin Leo Söderblom och Zanna Björnson träffades i en Crossfitbo­x. Nu är Crossfit Halmstads lokaler deras andra hem. Just nu pågår Crossfit Open, sportens Vm-kval, och då får atleterna, bland
 ??  ??
 ??  ?? annat, visa sina färdighete­r både vad gäller att gå på händer, tunga lyft med stång eller muscle ups.
annat, visa sina färdighete­r både vad gäller att gå på händer, tunga lyft med stång eller muscle ups.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden