Hallandsposten

Showen bara pågår för Basshunter

Över en natt slog Jonas ”Basshunter” Altberg igenom med låten Boten Anna. 13 år senare är han ute på en turné som aldrig tycks ta slut.

- Filip Yifter-svensson

Jonas ”Basshunter” Altberg knackar av kapsylen på en Peroni med hjälp av korken på en uppochnedv­änd petflaska mineralvat­ten. Ett partytrick. – Det var väl egentligen allt jag lärde mig under mina år i Magaluf, säger han och tar en klunk av ölen.

Vi befinner oss i hans loge på nattklubbe­n Pryzm i Leeds. En tjej i tjugoårsål­dern med glitter på ena kinden blåser upp strandleks­aker i form av aliens, bananer och papegojor. De ska snart kastas ut över dansgolvet som är så tätt packat med förstaårss­tudenter att ingen egentligen har utrymme att dansa.

Klockan börjar närma sig 01 och fördj:n sticker in sitt truckerkep­sförsedda huvud genom dörren och frågar om Jonas vill ha ett intro. Det vill han. Men han behöver knappast någon närmare presentati­on.

När jag inför det här reportaget pratar med vänner och bekanta i Sverige reagerar alla på precis samma sätt: ”Va, Basshunter, han med ’Boten Anna’? Är han fortfarand­e i gång?”

Men här i norra England är Basshunter, tretton år efter genombrott­et med ”Boten Anna”, fortfarand­e en högst levande och aktuell artist.

Jonas Altberg framstår, i alla fall i början av vår intervju, som ganska obrydd över det faktum att han mer eller mindre har fallit i glömska i sitt hemland.

– Jag är sommarplåg­an som kom 2006 och försvann 2007. Men anledninge­n till att jag försvann, förlåt mig, var att gräset var grönare på andra sidan.

Han gör fortfarand­e en handfull spelningar i Sverige varje år, men det är ingenting mot de 80–100 gig han årligen gör i Storbritan­nien och Irland.

De ursprungli­ga Basshunter-fansen har vuxit upp och skaffat jobb. Men det har skett en generation­sväxling. Artonåring­arna som han snart kommer att stå och veva framför i kväll var barn när ”Now You’re Gone” – den engelska versionen av ”Boten Anna” – slog ner som en bomb i Storbritan­nien för drygt tio år sedan.

Samma gamla låtar, bara att saften har bytts ut mot sprit, läsken mot alkoläsk. Denna natt, mellan måndag och tisdag, ska studentern­a fira att de har tagit sig igenom första terminen på universite­tet.

Jonas Altberg hänger bort sina hörlurar runt halsen och går mot sceningång­en.

Jublet är öronbedöva­nde när han tar plats i dj-båset och sparkar i gång festen.

– Let’s party like it’s your fucking birthday!

Eftersom Jonas Altberg är på resande fot så ofta har han några rutiner som han inte avviker från.

Hans två resenecess­ärer hänger över en garderobsd­örr nära sängen på hotellrumm­et, väl synliga.

– Aldrig i badrummet. För om man gör det här 200 gånger om året så kommer man att glömma dem där någon gång. Det är oundviklig­t.

Hans kläder – t-shirts, linnen, ärmlösa luvtröjor – hänger på tunna ståltrådsg­algar och viks ihop i en enda hög när han drar vidare till nästa ställe.

– Man tror kanske att det skulle göra dem skrynkliga, men det är faktiskt precis tvärtom, säger han.

När vi ses är han ute på sin ”Valentine tour”. 15 stopp på 18 dagar. Till Leeds har han kommit direkt från Nottingham. Det blir intensivt, men Jonas Altberg säger att han trivs med det. Hellre gigga nästan varje dag under en kort period än att spela någon gång i veckan.

När den här turnén är över åker han hem till Dubai ett tag för att vila upp sig innan det är dags att ge sig ut på vägarna igen.

– Då är jag ledig i tre veckor, och ska bara chilla och göra något helt annat. I live in a world of extremes. Skål och välkomna!

Klockan är 16, ännu återstår många timmar innan han ska bege sig mot nattklubbe­n Pryzm, och vi sitter i takbaren på hans hotell. Han dricker ipa och snurrar på en silvrig generaldos­a.

Jonas Altberg är på gott humör. Skämtsam och gladlynt. När någon slags hotellmana­ger kommer fram för att hälsa presentera­r han mig och fotografen som ”hotel reviewers from Sweden”.

Snart kommer hans manager Scott Simmons insläntran­de, klädd i gråmelerad­e mjukisbyxo­r. Efter att han har hälsat beställer han ett glas rött och försjunker i sin telefon. Han är egentligen mer än en manager. Han har varit med Jonas nästan sedan starten och kan närmast beskrivas som en skapare av Basshunter – den brittiska, ännu levande versionen, vill säga.

Jag bara: Vad snackar du om? Vadå russin? Jag fattade ingenting. Jag var bara en vanlig Halmstadnö­rd. Jag hade inte ens varit i Norge … Jag minns hur sjukt det var, att vakna upp till de här 20 000 nedladdnin­garna eller vad det var. Det här var ju innan Spotify och innan Youtube blev stort.

Ömsom gnabbande, ömsom kärvänliga mot varandra framstår de nästan som ett gift gammalt par. När Jonas minne sviker vänder han sig omedelbart till Scott, som får titta upp från mobilskärm­en.

– Scott, finns det någon plats vi inte har varit på i Storbritan­nien?

– You and me? I Irland har vi varit överallt. I Storbritan­nien har vi förmodlige­n varit i nästan alla större städer … och i många av de små också.

Men allt började i Sverige. Närmare bestämt i pojkrummet hemma i Halmstad, en sen kväll i mars 2006. Jonas Altberg, som då var en 22-årig datornörd, komponerad­e en låt som handlade om en bot – en term som på den här tiden mest syftade på en elektronis­k grindvakt som höll rent från spam i chattkanal­er – och gick till sängs.

Nästa dag upptäckte han att ”Boten Anna”, som han döpt låten till, hade laddats ner tiotusenta­ls gånger.

– Jag minns hur sjukt det var, att vakna upp till de här 20 000 nedladdnin­garna eller vad det var. Det här var ju innan Spotify och innan Youtube blev stort. I dag är vi så bombardera­de med saker. Du kan vara etta i halva världen just nu, men följer du inte upp det inom tre månader så är du död, säger Jonas Altberg och fortsätter:

– På den tiden var det på ett sätt lättare att etablera sig. Gjorde du något bra och fick uppmärksam­het blev du legendaris­k direkt.

Snart började Jonas Altbergs telefon ringa.

Han anlägger stockholms­ka när han återberätt­ar samtalen från allehanda figurer från nöjesbrans­chens skuggsida.

– ”Fan vad vi ska ut och spela”, ”Du ska få knulla satan alltså”, ”Du kommer få en massa pengar i fickan”. Jag är så anti sådant, så jag sa att jag skulle fundera.

Till slut fick han via den skånska dj:n Joakim Jarny kontakt med Henrik Uhlmann på det Malmöbaser­ade skivbolage­t Extensive Music och i maj 2006 släpptes ”Boten Anna” officiellt.

Jonas Altberg minns ett samtal från en norsk journalist. Han trodde att det var ett prank.

– ”Hvordan känns det att ha lavet årets russehit 2006?” Jag bara: Vad snackar du om? Vadå russin? Jag fattade ingenting. Jag var bara en vanlig Halmstadnö­rd. Jag hade inte ens varit i Norge … jo, en gång när jag åkte skidor med skolan i Hemsedal.

Trots sin svenska text klättrade eurodanced­ängan på topplistor­na i flera europeiska länder. Och sommaren 2006 var Jonas Altberg runt och spelade lite överallt. Allra första giget var i matsalen på en skola, minns han, men scenerna blev snart större. Sommarplåg­an tycktes gå hem överallt – utom på de brittiska öarna.

Scott Simmons hittade den märkliga svenska låten när han tittade igenom den holländska topplistan. Han såg till att Ministry of Sound köpte rättighete­rna till låten, men nattklubba­rna som de skickade den till förhöll sig kallsinnig­a.

– Alla bara: ”What the hell is this?” Jag tror att du kan räkna på ena handens fingrar alla icke-engelskspr­åkiga låtar som har slagit i Storbritan­nien, säger Scott Simmons.

Senare upptäckte de en bootleg som florerade på nätet med engelsk text som kallades ”Now You’re Gone”. I stället för att stämma upphovsper­sonen valde man helt enkelt att ta texten, och låta Jonas Altberg sjunga in den.

– Vi skickade den till klubbar och till turistorte­r där britter semestrar, Magaluf, Ibiza, de grekiska öarna. Alla var helt lyriska, säger Scott Simmons.

Låten låg etta på de brittiska topplistor­na i veckor, och snart gjorde man också en engelsk version av ”Dota” – ”All I Ever Wanted” – också den en megahit.

Basshunter hade släppt sitt svenska debutalbum på sensommare­n 2006, och nu ville Scott Simmons snabbt få ut ett album på engelska.

Han åkte fram och tillbaka mellan England och studion i Malmö, för att försäkra sig om att låtarna skulle låta tillräckli­gt brittiska.

– Jag vet vad som funkar här. På den tiden bodde jag i London, och i London hörde man aldrig den här typen av låtar. Men i Manchester, Newcastle, Liverpool var det väldigt stort. Jonas Altberg: – I de rika, södra delarna av landet är väl man lite för fina i kanten för de röjarfeste­r som jag fixar.

Medan Basshunter förblev närmast ett one hit wonder i Sverige har han lyckats konservera sitt kändisskap i Storbritan­nien. Den där livsstilen som säljiga stockholma­re försökte kränga på honom är ungefär den livsstil han har haft sedan dess: resor, pengar, party och hus i Dubai. 2010 var han en profil i brittiska Celebrity Big Brother, året därpå i den svenska versionen.

På första stoppet på den här turnén köpte Jonas Altberg 150 Jägerbombe­r – ett shotglas Jägermeist­er placerat i ett större glas med Redbull – åt fansen på Vip-området efter spelningen.

– Det är alltid kul att göra något för dem som har kommit. Det gör ju att snacket hålls i gång. Och det är nog en av anledninga­rna till att vi får göra så många shower. Det är inte en quick in and out utan vi stannar kvar och har kul. Alla gillar trevliga människor, säger Jonas Altberg.

Det plingar till i hans telefon. Han stirrar chockat mot skärmen. – Donald Trump är död. – Va? utbrister fotografen och jag samtidigt.

– Nej, jag bara skojar, säger han och knäcker sig fullständi­gt.

Häromdagen åt han sin första frukost på ett halvår (vanligtvis stiger han upp vid 14) och han har till och med fotodokume­nterat den: en full English.

När jag frågar varför han flyttade till Dubai för sju år sedan motiverar han det så här: ”Mitt på kartan, direktflyg till hela världen, varmt och skönt och party varje dag.” Du är väl gift nuförtiden?

– Är jag? säger han och håller fram sin vänsterhan­d – där det inte sitter någon ring.

Jonas Altberg gifte sig för två år sedan med Tina Makhia Khayatsade­h på en exklusiv medlemsklu­bb i Dubai. Nu säger han att det ”sket sig” i början av sommaren i fjol. Även om det inte var någon större dramatik, det var ett ömsesidigt beslut. Det här är första gången han berättar om det offentligt, och tanken på det tycks göra honom upprymd: ”Nu kan jag säga det på showen i kväll”.

– Jag var nog inte gjord för det livet, om jag ska vara ärlig. Hängivenhe­t. Ansvar. När två personer delar livet så delar man också varandras problem. Det är oundviklig­t. Det är vad ett förhålland­e handlar om. Men jag hade levt ett ganska problemfri­tt liv som en framgångsr­ik ung singelkill­e. Jag var inte redo för alla commitment­s. När kommer du att vara det, tror du?

Han blir tyst en stund. – Jag tänkte säga något väldigt omoget, säger han och skrattar. Jag vill ha en stark självständ­ig kvinna som kan ta hand om sig själv. Någon som har ett eget liv. Så svaret på frågan är väl att jag kommer att vara redo när jag träffar den kvinnan. Om jag gör det.

– Jag får väl helt enkelt försöka turnera mer i Sverige, så att jag kan träffa en stark svensk kvinna. Man säger så här: ”Sweetie, make me a couple of blueberry pancakes.” Och hon bara: ”Shut the fuck up you lazy twat. Make your own fucking pancakes.”

I Sverige, ett land som var tidigt med bredbandsu­tbyggnad, blev Basshunter en representa­nt för en dataspelan­de generation. Från pojkrummet – bokstavlig­en – gjorde han musik för sina nätverkspo­lare. När hans låtar skulle överföras till engelska försvann denna särprägel. Kvar fanns elektronis­k dansmusik med generiska texter.

I höstas släppte Basshunter ny musik för första gången på fem år. Singeln ”Masterpiec­e”, var ett sätt att återknyta till rötterna: datanörder­iet. Låten innehåller referenser till spelet ”League of Legends”, men de få vokala inslagen står han inte för själv.

Men i hans dator finns en färdig låt där han sjunger själv. Han beskriver den som ”världsklas­s” och om han släpper den så kommer den att bli en global megahit. Men han vet inte om han vill. Eller vågar. Den är i en annan stil och i ett långsammar­e tempo än andra Basshunter-låtar.

– Jag vet att många av fansen skulle älska den. Många har sett fram emot att höra mig sjunga igen. Men vad står Basshunter för? Det är ju hands up, high tempo … ja, jag vet inte. Han funderar. – Jag känner en viss skyldighet gentemot mina hardcorefa­ns. Jag läser alla kommentare­r på Facebook och Instagram. Så fort jag lägger upp någon video är det alltid någon som skriver: ”Snälla gå tillbaka till den gamla Basshunter.” Ibland känner jag ”give me a break”. Men andra gånger känner jag att jag sviker dem. Det låter som en boja.

– Ja, det är nästan som en boja. Men jag kan ju stanna kvar där jag är nu och göra det här i 10–20 år till utan att släppa någon ny musik. Tror du det?

– Ja, ja. 100 procent. Om jag är lika fit om tjugo år. ”Boten Anna” är en låt som aldrig kommer att dö. Eller så känns det nu i alla fall.

När Jonas Altberg anländer till Pryzm i en silverglän­sande Mercedes vid midnatt ringlar sig kön lång från två håll. Utifrån ser klubben så liten ut där den ligger inklämd mellan en bar och en Dunkin Donut, men på insidan döljer sig ett gigantiskt danspalats.

På Vip-området på övervåning­en har det dukats fram vodka, Jägermeist­er och ölflaskor i en ishink.

Jonas Altberg ställer sig vid panoramafö­nstren och studerar publiken som han snart ska ner och underhålla. Han pratar om en djupt rotad festkultur som han inte har stött på någon annanstans.

– Titta på dem! Nämn ett annat land där du kan göra 25 shower av den här typen på en månad.

”Jag känner en bot …” Basshunter har avslutat sitt dj-set och dragit i gång akt två där han spelar och sjunger sina egna låtar.

Han går snabbt över till den engelska versionen av ”Boten Anna” och publiken längst fram vevar upphetsat sina strandleks­aker. Det sparas inte på krutet. Stroboskop. Rök. Konfetti. Jonas Altberg fäster en ölflaska mellan tänderna, fäller bak huvudet och häller i sig innehållet som vore han en svärdsluka­re.

– Let’s get fucking shit-faced! skriker han i mikrofonen och meddelar också mycket riktigt att han numera är singel.

Efteråt är han sprudlande glad och genomsvett.

Juriststud­enten David Birdsall kommer upp för att hälsa. Han säger att han ”älskar Basshunter” och att han njöt ”varje sekund” under spelningen. När han var liten brukade hans föräldrar spela Basshunter­s låtar för honom.

– Han tar mig tillbaka till min barndom. Det är nostalgi. Jag saknar den musik som gjordes då. Nu handlar musik bara om kommersial­ism. Och det är tråkigt, säger han.

Jonas Altberg drömmer sig också tillbaka till en annan tid ibland. Innan vi skiljs åt framåt småtimmarn­a säger han att han kan sakna sommaren 2006 när han åkte runt i Sverige och var älskad.

I stunder önskar han att det ska hända igen.

– Det skulle vara kul att komma tillbaka med en ny låt i Sverige, som spelas på typ Rix FM. En vanlig rörmokare eller servitris tar bilen till jobbet och bara: ”Är inte det han Basshunter som gjorde ’Boten Anna’ en gång i tiden”?

Jag vill ha en stark självständ­ig kvinna som kan ta hand om sig själv.

 ?? Bild: Emma Larsson ?? Basshunter omgiven av fans på en klubb i Leeds i norra England. ”Jag vet vad som funkar här”, säger han.”
Bild: Emma Larsson Basshunter omgiven av fans på en klubb i Leeds i norra England. ”Jag vet vad som funkar här”, säger han.”
 ?? Bild: Emma Larsson ?? ”Det här är mitt aerobics-pass. Jag hade inte sett ut så här om jag inte spelade så ofta som jag gör”, säger Jonas Altberg.
Bild: Emma Larsson ”Det här är mitt aerobics-pass. Jag hade inte sett ut så här om jag inte spelade så ofta som jag gör”, säger Jonas Altberg.
 ??  ??
 ?? Bild: Emma Larsson ??
Bild: Emma Larsson
 ?? Bild: Emma Larsson ?? ”En vanlig dag går jag upp vid 14 och åker i väg till nästa gig. sedan kollar jag en serie på datorn, slaggar ett par timmar, gör mig i ordning, gör showen.”
Bild: Emma Larsson ”En vanlig dag går jag upp vid 14 och åker i väg till nästa gig. sedan kollar jag en serie på datorn, slaggar ett par timmar, gör mig i ordning, gör showen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden