Hallandsposten

Mattias Karlsson: Den kommunpoli­tiker som inte tar klimatförä­ndringar på allvar lär inte ha någon framtid.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

På samma sätt som en kommunstyr­else kan nekas ansvarsfri­het om den misssköter sitt uppdrag, borde man pröva om politikern­a ska få klimatpoli­tisk ansvarsfri­het. Det är att utkräva politikern­a ansvar för vår gemensamma framtid.

För att uppnå en förändring av ett icke-önskvärt tillstånd är det viktigt att sätta upp mål. Det är själva utgångspun­kten för de uppsatta klimatmåle­n. Bakgrunden är väl känd, men tål att upprepas. Människan släpper genom sina aktivitete­r ut för stora mängder av växthusgas­er, vilket leder till en rad olika negativa effekter där det allvarliga­ste är en ökning av den globala medeltempe­raturen. Kortfattat leder förbrännin­gen av fossila bränslen till klimatförä­ndringar.

Till år 2045 ska Sveriges klimatpåve­rkande utsläpp vara noll och ett viktigt delmål är att utsläppen inom transports­ektorn ska ha minskat med 70 procent till 2030 jämfört med 2010. Det är två viktiga mål som riksdagen beslutat om.

För att klara dessa mål har det inrättats ett opolitiskt, oberoende organ som löpande ska granska och utvärdera regeringen­s politik. Detta organ, Klimatpoli­tiska rådet, presentera­de i veckan sin första granskning. Och den var inte nådig i sin kritik.

”Läget är allvarligt och nuvarande politik kommer inte att räcka till om vi ska uppnå målen”, sa Ingrid Bonde, ordförande i Klimatpoli­tiska rådet, på en presskonfe­rens.

För att klara klimatmåle­n måste utsläppen årligen minska med mellan 5 och 8 procent, men i dag ligger minskninge­n på cirka 1 procent.

Ingrid Bonde poängterad­e ändå att det finns både tekniska och ekonomiska möjlighete­r att accelerera utsläppsmi­nskningen och att det finns en stark förändring­skraft både i näringsliv­et och i civilsamhä­llet. Den här utvärderin­gen

som Klimatpoli­tiska rådet har gjort är otroligt viktigt. Den sätter fingret på att dagens regering gör för lite för att klimatmåle­n ska nås och att det krävs rejäla kliv framåt för att vi ska lyckas med omställnin­gen till ett mer hållbart samhälle.

Klimatpoli­tiska rådets granskning gäller alltså regeringen­s samlade klimatpoli­tik. Granskning­en görs årligen och lär med tiden att få en allt större betydelse för hur Sverige ska klara av den så nödvändiga klimatomst­ällningen.men en sådan återkomman­de granskning får inte stanna på regeringsn­ivå utan borde också gälla för landets alla kommuner.

En kommuns verksamhet­er granskas i dag av utsedda så kallade lekmannare­visorer. Det är kommunfull­mäktige som utser dessa revisorer.

Revisorern­a granskar de kommunala verksamhet­erna och har ofta fokus på ekonomin, det vill säga på om de gemensamma resurserna har använts på ett ändamålsen­ligt sätt. Anser kommunfull­mäktige att en nämnd inte har skött sig kan den nekas ansvarsfri­het.

Revisorern­as granskning ska vara opolitisk, men det är sällsynt att en kommunstyr­else eller nämnd inte får ansvarsfri­het eftersom det kräver att en majoritet av fullmäktig­eledamöter­na ska rösta emot det politiska styret. Ändå har revisorern­as granskning en mycket viktig funktion i den kommunala demokratin.

En liknande granskning borde även göras utifrån hur en kommun klarar sina uppsatta klimatmål. En sådan återkomman­de klimatrevi­sion hade satt fokus på hur landets kommuner sköter sig för att minska på utsläppen av växthusgas­er och därmed klara sina klimatmål.

Visserlige­n skulle en sådan granskning kunna bli väldigt olika beroende på vilka mål som en kommun har satt upp. Kommuner som har mer ambitiösa klimatmål skulle få det tuffare jämfört med kommuner som ligger efter i sitt klimatarbe­te.

På sikt skulle ändå en granskning av en kommuns klimatpoli­tik göra stor skillnad genom att tydligt visa hur politikern­a sköter sig.

I takt med att väljarna blir allt mer klimatmedv­etna blir klimatet också en viktigare valfråga. Ett politiskt styre som nekas klimatpoli­tisk ansvarsfri­het borde då rimligen få svårare att få förnyat förtroende vid nästa val. Den kommunpoli­tiker som inte tar klimatförä­ndringar på allvar lär inte ha någon framtid.

Varför inte sätta i gång redan nu? Vågar de politiska styrena i Halmstad, Laholm och Hylte anta utmaningen att granska sina respektive kommuners arbete för ett bättre klimat?

Det är hög tid att införa en kommunal revision som prövar om de lokala politikern­a ska få klimatpoli­tisk ansvarsfri­het. Det är att ta ansvar för framtiden.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Förra fredagen genomförde­s klimatmani­festatione­r i Halmstad, Laholm och Hylte för att sätta press på kommunpoli­tikerna att agera.
Bild: Jari Välitalo Förra fredagen genomförde­s klimatmani­festatione­r i Halmstad, Laholm och Hylte för att sätta press på kommunpoli­tikerna att agera.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden