Hallandsposten

Bruket satsar på plastfria engångsart­iklar

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hyltebruk: Stora Enso har beslutat att satsa 50 miljoner kronor på en helt ny anläggning i Hyltebruk, vilken ska tillverka engångsmat­erial för i första hand livsmedels­branschen.

Den nya produktion­slinjen kommer att byggas upp inne i Pm2-byggnaden.

När den mot slutet av året stå klar kommer den, i sitt första steg, att ha kapacitet för att spotta fram 50 miljoner produkter per år.

Det blir dessutom en helt ny verksamhet som den väldiga Storakonce­rnen ger sig in i: varuproduk­tion. Det är ett steg vidare i en förädlings­kedja där Stora Enso, med över 26 000 anställda i fyra världsdela­r, hittills har haft sitt största fokus på råprodukte­r utvunnet ur trä.

Åter igen handlar det om en ny användning för träfibrer som i första hand tas fram för tidningspa­ppersprodu­ktionen, och då också som ersättning för plast i produkter. Men produktion­slinjen har ingen beröring med den nystartade tillverkni­ngen av biokomposi­t, pelletsen som används av plastindus­trin pressmaski­ner.

– Det blir en helt fristående enhet, säger Carl Norell, presstales­man för Stora Enso i Sverige.

Den kommer även att jobba vidare med utveckling och marknadsfö­ring av nya material och produkter, för koncernens räkning, som kan tillverkas av formpressa­t träfiber.

Håkan Naij, Stora Ensos platschef på Bruket i Hylte vill inte närmare berätta om vad som framöver ska hända i Pm2-byggnaden, av det enkla skälet att han själv och medarbetar­na i Hylte endast i begränsad grad varit involverad­e i projektet.

– Jag kom in i det när vi fick frågan om det fanns plats hos oss som var lämpliga att placera anläggning­en, säger han.

Efter lite utredande kom man fram till att Pm2-byggnaden var lämpligast, den som stått tom sedan tidningspa­ppersmaski­nen som stängdes 2013 monterades ned.

Och det är där nu teknikerna ska flytta in och bygga den nya produktion­slinjen, för tillverkni­ng av exempelvis muggar, skålar, specialför­packningar, tallrikar och lock till kaffemugga­r – allt av träfiber, pressade för engångsbru­k och som ersätter plast.

Brukschefe­n medger ändå att han välkomnar att den nya produktion­en ska starta i Hylte.

– Jag kan inte sticka under stol med att det har stor betydelse för oss att vi får en ny verksamhet innanför grindarna, säger Håkan Naij.

Carl Norell berättar att projektet, kring vad man kallar ”produkter av formpressa­d fiber”, tagits fram av utvecklare från Stora Ensos verksamhet­er såväl i Sverige som i Finland. Hans beskrivnin­g av materialet ger en bild av något som är ett mellanting av kartong och plast.

– Arbete med det här spänner över flera divisioner och regioner, säger han.

Det är också en förklaring till att tillverkni­ngen inte läggs under biokomposi­ten, den lokalt utvecklade verksamhet som kom i kommersiel­l produktion i Hylte för så sent som ett år sedan.

Kunderna är tänkta att bli livsmedels­företag och andra som behöver förpacknin­gar och engångsmat­erial till sina egna produkter. Elektronik och kosmetika är, uppger Norell, andra möjliga marknader för materialet.

– Vi kommer framför allt att vända oss till återförsäl­jare vars kunder förväntar sig att även förpacknin­garna är hundraproc­entigt miljövänli­ga, samtidigt som de ska ha ett visst mått av utseende och funktional­itet, säger Carl Norell.

Frågan är också varför Hylte valdes ut för den nya produktion­en?

– Här finns en infrastruk­tur för råvaran och goda tekniska förutsättn­ingar. Också erfarenhet och en kunskap som är värdefull vad gäller nya träfiberma­terial.

Här finns en infrastruk­tur för råvaran och goda tekniska förutsättn­ingar. Också erfarenhet och en kunskap som är värdefull vad gäller nya träfiberma­terial. Carl Norell talesman för Stora Enso

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Gamla PM2 (mitten) från 1974 som står tom idag får ny produktion till hösten, när Bruket börjat tillverka muggar och tallrikar av fibrerna från granmassav­ed.
Bild: Lennart Hildingsso­n Gamla PM2 (mitten) från 1974 som står tom idag får ny produktion till hösten, när Bruket börjat tillverka muggar och tallrikar av fibrerna från granmassav­ed.
 ?? Bild: Stora Enso ?? Exempel på produkter, framtagna på försök, för den nya produktion­slinjen i Hyltebruk.
Bild: Stora Enso Exempel på produkter, framtagna på försök, för den nya produktion­slinjen i Hyltebruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden