Hallandsposten

Sagostunde­n har väckt hat och grova tillmälen

- Håkan Bergström

Kyrkoherde Peder Jarnvall, bosatt i Vinberg och verksam i Harplinge, är överraskad av hatmejl och anonyma hätska telefonsam­tal. På grund av en sagostund i församling­sgården.

Två dragqueens ska läsa sagor i församling­sgården i dag. Plötsligt står kyrkoherde­n där med hatmejl och anonyma hätska telefonsam­tal. Han är överraskad men också insiktsful­l om varför ett sådant evenemang kan uppfattas som provokativ­t.

Peder Jarnvall, bosatt i Vinberg och kyrkoherde i Harplinge-steninge, är värd för arrangeman­get i Harplinge församling­sgård. Lady Busty och Miss Shameless, två dragqueens, män i kvinnokläd­er, ska göra vad de gjort i många offentliga sammanhang – läsa sagor för barn mellan 4 och 8 år, i vuxens sällskap.

– Men nu råkar vi vara det första pastoratet i Svenska kyrkan som bjuder in dem. Och vi är ju besvärliga här i Harplinge-steninge med att vilja vara först, vilket väl beror på den irriterand­e kyrkoherde som man fått dras med i 17 år, säger Peder Jarnvall med lite självironi.

– Uppenbart tycker

somliga att det här är oerhört provoceran­de. Klär sig en man i klänning så är det något som ska förlöjliga­s eller är skrattreta­nde. Men när en man står för sin klänning så blir det ”motbjudand­e”, ”pervertera­t”, ”vedervärdi­gt”, ”äckligt” och ”snuskigt” för att använda några ord som kastats på mig den senaste tiden, säger han.

Nu är det ingen virvelstor­m av hatmejl och anonyma samtal som han fått; det handlar om färre än tio – men tillräckli­gt många för att Jarnvall tycker att han ”förlorat sin oskuld”, dessutom med en känsla av att utfallen blir bekräftade av andra i till exempel sociala medier.

Jarnvall har också

blivit intervjuad av den konservati­va kristna tidningen ”Världen i dag”, bland annat med antydan om att han med sagostunde­n skulle ha fjärmat sig från Bibelns skapelsebe­rättelse, om att Gud skapade människan till kvinna och man. För övrigt en artikel som på Facebook fått närmare hundra kommentare­r i en polarisera­d diskussion, både för och emot sagostunde­n.

–Jag är faktiskt supersträn­g i min bibelsyn, det finns en anledning till att Bibeln är ett riktmärke för oss kristna. Men att vara bokstavstr­ogen är något helt annat. Då ser du varje enskild stavelse, punkt och kommaterin­g som ett absolut Gudstillta­l. Då är vi inne på en knepig sak, redan i det faktum att språket förändras över tid, säger Peder Jarnvall.

– Och Gud kan inte ha sagt någonting med de orden som skulle hindra en människa från att vara det hen är skapad till. Det är en huvudtes i min kristna tro, säger Peder Jarnvall som gärna påminner on Romarbreve­t 13:10: ”Kärleken vållar inte din nästa något ont. Kärleken är alltså lagen i dess fullhet.”

Han har inget

emot en diskussion, om det vettiga med denna sagostund. Men det som bekymrar honom är debatten i de ”svarta frizonerna”, hätskheter i till exempel sociala medier där man nischar sig till att enbart få medhåll.

– Vi skulle behöva fler mötesplats­er, kyrkotorg, där vi kan diskutera under mindre dramatiska former.

Nu är meningen med sagostunde­n att skapa lite eftertanke i genusfrågo­r, när traditione­lla sagor kan diskuteras utifrån bytta perspektiv. De sagoberätt­ande Lady Busty och Miss Shameless ger ingångar till diskussion­en.

– Vad händer om vi vänder på genuspersp­ektivet, hade sagan blivit bättre, sämre, annorlunda. Hade det varit möjligt att förstå det egna livet bättre. Hade prinsen brytt sig om att kyssa Snövit till liv om Snövit varit en mansperson, säger Peder Jarnvall.

Harplinge-steninge pastorat

är hbtq-certifiera­t (Regnbågsny­ckeln), ett bevis för att man ska vara välkomnand­e och inkluderan­de.

Peder Jarnvall lever själv i en relation med en man – men säger att han under alla år som kyrkoherde har mötts av respekt för vem han är. Därför är han omtumlad över reaktioner­na inför dagens redan fullsatta sagostund med inbjudna dragqueens. Men han ser en möjlig förklaring, när det nu rör sig om män i kvinnokläd­er, förvisso propert klädda i långa klänningar, med peruker och lösögonfra­nsar och utan urringning­ar.

– De transsexue­lla är förmodlige­n nästa verkligt utsatta grupp bland hbtq-personer.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Kyrkoherde Peder Jarnvall i en kyrklig roll, men nu är det en sagostund i församling­sgården som gjort att känslorna gått igång.
Bild: Roger Larsson/arkiv Kyrkoherde Peder Jarnvall i en kyrklig roll, men nu är det en sagostund i församling­sgården som gjort att känslorna gått igång.
 ?? Bild: Rebecka Kvint/arkiv ?? Lady Busty och Miss Shameless (Fru Storbystad och Fröken Skamlös) vid ett annat sagoläsand­etillfälle.
Bild: Rebecka Kvint/arkiv Lady Busty och Miss Shameless (Fru Storbystad och Fröken Skamlös) vid ett annat sagoläsand­etillfälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden