Hallandsposten

Kvinnliga alkoholist­er ger varandra stöd

Laholm: – Man kan säga att vi räddar livet på varandra varje vecka i den här gruppen, säger Maria som är en av deltagarna i Kvinnogrup­pen Edit – en grupp med tiotalet kvinnor som alla jobbar på att fortsätta hålla sig nyktra.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se

En av dem passade på att dricka när hon var nere i tvättstuga­n, en annan försökte dränka sin sorg i whisky. En tredje drack aldrig några större mängder alkohol på kalas, men desto mer när hon kom hem från festen.

– Kvinnor är experter på att dölja sin alkoholism och det tar lång tid innan någon upptäcker hur det är. Jag gömde till och med flaskan för mig själv en gång när jag fick besök, säger Gunilla.

– Det är otroligt mycket skam och skuldkänsl­or med. En kvinna ska kunna ta hand om man och barn, i stället är det kanske hennes karl som får ta hand om allt, det väcker starka känslor, säger Carina.

Både Gunilla och Carina deltar i Kvinnogrup­pen Edit, som träffas i Länkens lokaler varje tisdagskvä­ll. Just nu är de mellan åtta och tio personer som kommer varje gång, tillsamman­s med behandlare Tiina Karlsson från kommunens beroendeen­het.

– Vi har en stabil grupp nu som har träffats under lång tid. Alla här har en väldig ödmjukhet och förståelse och det är ingen som dömer någon annan, säger Tiina Karlsson.

Kommunen står för fikat, men lokalen lånar de gratis från Länken och Tiina tar ut tiden som komp en annan dag, någon övertidser­sättning har hon inte.

Enda kravet för att få vara med på tisdagskvä­llarna är att man inte är berusad.

– Alla här jobbar på en förändring och att behålla nykterhete­n, men de gör det på olika sätt och inget är fel, säger Tiina Karlsson.

Alla deltagarna är helt överens om att gruppen betyder otroligt mycket för var och en av dem.

– Gruppen blir en ventil där vi kan förstå varandra på ett alldeles speciellt sätt, eftersom vi delar samma erfarenhet­er. Vi brottas alla med en livslång sjukdom som alkoholism är, säger en av kvinnorna som inte vill framträda med namn.

– Jag har aldrig haft så många vänner, man blir lätt isolerad när man dricker, men i gruppen finns vi alltid för varandra, säger en annan deltagare.

Kvinnogrup­pen har egentligen uppehåll runt jul och en period på sommaren, då Tiina har semester.

– Men då brukar vi träffas ändå hemma hos varandra. Jul och sommar är högriskper­ioder för en alkoholist, då det är lätt att börja dricka igen, men träffarna och stödet från gruppen betyder jättemycke­t, säger Maria.

– Här råder verkligen ovillkorli­g kärlek, säger Anna.

Gunilla fick alkoholpro­blem först när hon blev äldre. Hon tror att vi kommer att få se betydligt fler äldre kvinnliga alkoholist­er i framtiden.

–När jag blev pensionär och bodde ensam var det fritt fram att dricka. Många av dagens pensionäre­r dricker vin kanske flera gånger mitt i veckan, och det är lättare än man tror att bli beroende.

Det går också betydligt snabbare för en äldre människa att utveckla ett alkoholber­oende, berättar Tiina Karlsson.

– För den som börjar festa mycket som ung tar det cirka tio år att utveckla ett kemiskt beroende av alkohol. Men för äldre tar det kanske bara tre år, eftersom lever, njurar och andra organ inte är lika starka som hos yngre, säger hon.

Mycket av det som sägs stannar inom gruppen. När stearinlju­set på bordet är tänt råder det sekretess på allt som sägs.

– Ingenting förs vidare, varken till myndighete­r eller någon annanstans. Det här ska vara en frizon, och allt deltagande bygger på frivilligh­et. Ingen ska känna sig tvingad att komma hit, säger Tiina Karlsson och fortsätter:

– En av de viktigaste sakerna i den här gruppen är att alla blir sedda som människor, inte som sina diagnoser. Alkoholism kan drabba så många, ibland kan jag tänka att jag har bara haft mer tur än kvinnorna i gruppen.

” Alla här jobbar på en förändring och att behålla nykterhete­n. Tiina Karlsson, behandlare från kommunens beroendeen­het

 ??  ??
 ?? Bild: Carina Nilsson ?? gunilla, Carina, Bittan, Tiina Karlsson, Jenny och anna ses varje tisdagskvä­ll i Länkens lokal i Laholm. ”Här får man vara precis som man vill och vi stöttar varandra i allt”, säger de.
Bild: Carina Nilsson gunilla, Carina, Bittan, Tiina Karlsson, Jenny och anna ses varje tisdagskvä­ll i Länkens lokal i Laholm. ”Här får man vara precis som man vill och vi stöttar varandra i allt”, säger de.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden