Hallandsposten

Magnitskij-lag en nagel i ögat på Putin

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Det har snart gått tio år sedan advokaten Sergej Magnitskij slogs ihjäl i ett ryskt fängelse efter ett år av tortyr. Magnitskij arbetade för den amerikansk­e finansmann­en Bill Browder som efter Sovjetunio­nens fall satte ljus på de omfattande stölder av tillgångar som ryska oligarker – och sedermera politiker som Vladimir Putin – ägnade sig åt.

Korruption­shärvan som Magnitskij avslöjade – och som omfattar runt 230 miljoner dollar – har utretts vidare av Browder, och bland annat lett till avslöjande­n om penningtvä­tt i Danske Banks filial i Estland, en affär som visat sig involvera även Swedbank.

Att en svensk bank, som det ser ut, hjälpt personer nära Putin och den ryska regimen att tvätta pengar är en enorm skandal, som kräver fortsatt utredning och översyn av såväl Swedbank som Finansinsp­ektionen.

Men som Bill Browder själv skriver i Dagens industri (20/3) finns också en större fråga i anslutning till dessa avslöjande­n. Såväl USA och Kanada som Estland, Lettland och Litauen har infört så kallade Magnitskij-lagar, som innebär att individer som begår människorä­ttsövergre­pp får sina tillgångar frysta och inresetill­stånd indragna.

Det är ett verktyg som kompletter­ar de bredare sanktioner som exempelvis EU riktat mot Ryssland, och som även kan användas mot andra än Putins lakejer. Browder pekar på att USA i december använde sin Magnitskij-lag mot 17 saudier som var inblandade i mordet på den saudisk-amerikansk­e journalist­en Jamal Khashoggi. Kanada har använt sin lag till att svartlista individer från Sydsudan och Venezuela.

I december enades EU:S utrikesmin­istrar om ett införande av en Magnitskij-lag på Europanivå, något som om allt går enligt plan läggs fram i sommar. Det finns dock skäl för den svenska regeringen att redan nu förbereda för en implemente­ring, eller om ministerrå­dets förslag av någon anledning faller, för en egen version.

En Magnitskij-lag är redan senkommen. Nästan tio år efter mordet, och fem år efter den olagliga ockupation­en av Krim-halvön i Ukraina, är det hög tid att agera.

Internatio­nella brottsling­ar och lakejer till förtryckan­de regimer ska inte ha en fristad i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden