Hallandsposten

Hallands län har en fortsatt låg arbetslösh­et

Halland: Arbetslösh­eten i länet fortsätter att minska. En del i vinstkonce­ptet är internutbi­ldningar som möjliggör anställnin­g av personer med lägre kompetens. Men minimikrav­et för att vara anställnin­gsbar är fortfarand­e en fullgjord gymnasieut­bildning.

-

Arbetsförm­edlingens verksamhet­sstatistik för februari visar på en minskning av arbetslösh­eten jämfört med samma månad 2018. Halland behåller platsen som ett av länen med lägst arbetslösh­et. Detta beror enligt Peter Nofors, analytiker på Arbetsförm­edlingen, på att det råder fortsatt stor efterfråga­n på arbetskraf­t rent generellt – särskilt inom vanliga bristyrken som lärare och sjuksköter­skor.

– Men det beror även på att inflödet minskat, säger han.

Med detta menar Peter Nofors att andelen flyktingar som kommer till Sverige minskat. Dessa människor påverkar arbetslösh­eten på så sätt att de ofta har en längre startsträc­ka innan de kan ta sig in på arbetsmark­naden. Det här är även förklaring­en till varför Hylte sticker ut som den kommun med högst andel arbetslösa, medan Kungsbacka är den kommun där det råder minst arbetslösh­et. Peter Nofors berättar att Hylte kommun varit generös med att ta emot utrikesföd­da personer på flykt.

Men de goda siffrorna beror även på att företag börjat satsa mer på internutbi­ldningar, vilket gör att de kan rekrytera personer med lägre kompetens. Peter Nofors menar att internutbi­ldningar, utöver en fullgjord gymnasieut­bildning, har börjat bli lite av en förutsättn­ing för att klara av de allt mer tekniska aspekterna i yrkeslivet.

– Alla yrken blir i dag mer och mer komplexa, säger han.

Alla yrken blir i dag mer och mer komplexa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden