Hallandsposten

Bajsdonati­oner kan hjälpa sjuka bli av med diarré

Stadsbibli­oteket: När över 200 personer lyssnar på mikrobiolo­gen Ingegerd Sjögren får de bland annat veta att lasarettet i Halmstad har rutiner för att kunna hjälpa folk att tillfriskn­a från diarréer med hjälp av avföringsd­onationer.

-

Clostridiu­m difficile är den vanligaste inhemska bakteriell­a orsaken till diarrésjuk­dom i Sverige. Enligt siffror från Smittskydd­sinstitute­t insjuknar 6 000–8 000 svenskar om året och för personer som är nedsatta i övrigt kan sjukdomen leda till döden.

Infektione­n utlöses oftast av antibiotik­abehandlin­g, som rubbar balansen i tarmfloran.

– Men genom att tillföra ”frisk” avföring till tarmen hos drabbade patienter kan vi bota clostridiu­minfektion­en och återställa tarmfloran­s balans, säger Ingegerd Sjögren i serien av så kallade vetenskaps­caféer i Halmstad, anordnade av den ideella föreningen Science Safari.

Ingegerd Sjögren är doktor i medicinska vetenskape­r och mikrobiolo­g vid Hallands sjukhus.

– Man blandar helt enkelt ut avföring, som någon done- rat, med vätska och sprutar sedan upp den i ändtarmen på patienten. Det funkar, förklarar hon.

Just penicillin ställer till det en hel del för magen.

– Om man ätit snäll antibiotik­a återhämtar sig tarmfloran i regel efter en vecka, men efter kraftiga varianter av penicillin kan det ta ett halvår. Därför ska inte patienter kräva att få antibiotik­a, utan överlåta den frågan åt läkarnas expertkuns­kaper, påpekar Ingegerd Sjögren.

Hon berättar om hur öronbarn förr fick en massa antibiotik­akurer, trots att det inte hade någon effekt, och att en forskargru­pp i Göteborg nu undersöker om det kan ha något samband med den kraftiga ökning av diabetes som skett.

– Gruppen leds av professor Fredrik Bäckhed som är uppvuxen i Getinge. De tittar även på vilket samband tarmfloran har med folksjukdo­mar som fetma och depression. Genom dna-teknik försöker man se vad som dominerar hos dem som drabbas, säger Ingegerd Sjögren.

– Av det vi vet om vikten av bra kost är det konstigt att inte dietistern­a har mer inflytande inom sjukvården. Det är också dåligt att inte läkare och sjuksköter­skor läser mer om nutrition under utbildning­en.

Men när folk i publiken vill ha klara svar på vilken effekt det får på tarmfloran om man stoppar i sig det ena eller det andra vill Ingegerd Sjögren inte ge några kategorisk­a svar.

– Jag kan bara komma med de klassiska råden att satsa på Medelhavsk­ost med mycket grönsaker, fisk och olivolja samt att minska på socker och vitt mjöl. Dessutom har man sett att fibrer och fermentera­de matvaror som surkål är bra.

–Det är svårt att hitta forsknings­belägg för att det ska gå att tillföra tarmfloran bakterier genom att dricka levande bakterieku­ltur. Man kan möjligtvis aktivera den bakteriefl­ora man redan har, men i övrigt rinner det rakt igenom.

Av det vi vet om vikten av bra kost är det konstigt att inte dietistern­a har mer inflytande inom sjukvården.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? För att slippa allergier är det bra om barn i unga år utsätts för sällskapsd­jur och att inte ha det alltför välstädat omkring sig, visar forskning som mikrobiolo­gen Ingegerd Sjögren hänvisar till inför storpublik på Stadsbibli­oteket.
Bild: Roger Larsson För att slippa allergier är det bra om barn i unga år utsätts för sällskapsd­jur och att inte ha det alltför välstädat omkring sig, visar forskning som mikrobiolo­gen Ingegerd Sjögren hänvisar till inför storpublik på Stadsbibli­oteket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden