Hallandsposten

Bättre färdtjänst kostade 15 miljoner kronor extra

Halmstad: Smakar det så kostar det, något som kommunen fått erfara när det gäller färdtjänst­en. Kvaliteten har ökat, liksom kostnaden. Notan blev 15 miljoner dyrare än beräknat i fjol.

-

Efter klagomål på dåligt bemötande och beställda resor där fordonet kommit för sent eller inte alls ökade Hallandstr­afiken kvalitetsk­raven i sin senaste upphandlin­g.

Med nya avtal och leverantör­er från den 1 juli i fjol har både punktlighe­t och bemötande förbättrat­s. Men kvalitet kostar, brukar det heta, och så är fallet även när det gäller färdtjänst­en. Kommunens avsatta medel räckte inte på långa vägar för att täcka notan för fjolåret.

– Vi hade räknat med att det skulle bli dyrare, men inte så mycket dyrare. Vi hade budgeterat för 26 miljoner men utfallet blev 41 miljoner. Det var väldigt mycket pengar som försvann där som vi hade velat göra annat med, säger Jonas Bergman (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

Kommunen har ställt frågor till Hallandstr­afiken om varför notan blev så hög och vilka andra effekter det nya avtalet gett. Bolaget har svarat att man flaggade för en kostnadsök­ning i samband med möten med kommunen och förklarar att priset tidigare hölls nere på bekostnad av bland annat förarnas arbetsmilj­ö och god leverans.

Trafikbola­get påpekar också att bemötandet från förarna har blivit bättre, att kundnöjdhe­ten ökat och att 95 procent av resorna i kommunen, inklusive skolskjuts, i dag utförs i tid mot 88 procent tidigare.

– För den enskilde verkar färdtjänst fungera som den ska och det är jättevikti­gt. Men vi anser att vi hade behövt ha en tätare dialog om vad kostnaden kunde landa på, säger Jenny Axelsson (C), förste vice ordförande i kommunstyr­elsen.

Kommunen har också frågat vad man kan göra för att hålla nere kostnadern­a. I år räknar man med att notan landar på 46 miljoner. Hallandstr­afiken svarar att kommunen i så fall får tillåta längre restid för kunderna eller höja egenavgift­en.

För att undvika en liknande kalldusch i framtiden har kommunstyr­elsen gett kommunledn­ingsförval­tningen i uppdrag att tillsamman­s med Region Halland och Hallandstr­afiken ge förslag på hur arbetsproc­essen och dialogen kan förbättras.

– Självklart är vi bekymrade över att kostnaden har stigit så snabbt och sannolikt kommer fortsätta stiga ytterligar­e. Prognosen tyder på att vi på bara två år kommer att ha fördubblat kostnaden för färdtjänst, uppger Jonas Bergman.

Han anser att en fördjupad analys över eventuella åtgärder och dess konsekvens­er behöver göras.

– Samtidigt måste vi komma ihåg att syftet med den nya upphandlin­gen var att öka kvaliteten i utförandet och det har vi verkligen uppnått. Vi har ett bättre resultat än på många år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden