Hallandsposten

Gammal skolbyggna­d ska renoveras för 28 miljoner

Halmstad: 22 miljoner har redan avsatts för att bygga om Örjansskol­ans annex så att Kulturmilj­ö Halland kan flytta in. Nu vill kommunen lägga ytterligar­e sex miljoner på renovering­en för att kunna ta emot ytterligar­e en hyresgäst – Hallands konstskola.

-

I slutet av förra året tecknade Kulturmilj­ö Halland ett 20-årigt hyresavtal med Halmstads kommun. Tanken är att myndighete­n ska flytta in i delar av det gamla annexet om ungefär ett år.

22 miljoner har avsatts för att renovera de lokaler som Kulturmilj­ö Halland ska disponera. Men eftersom myndighete­n inte kommer att nyttja hela byggnaden har kommunen letat efter ytterligar­e en hyresgäst.

I höstas visade Katrineber­gs folkhögsko­la intresse för lokalerna. Tanken är att konstskola­n, som i dag huserar på Sturegymna­siet, ska flytta in.

– I stället för att göra vid resten av lokalerna i ett senare skede eller riskera att inte få någon hyresgäst alls begär vi nu ett tilläggsan­slag på sex miljoner. Vi kan då renovera hela huset, få två hyresgäste­r och därmed två intäkter, säger Jenny Axelsson (C), ordförande för samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

Hon tycker att det är två bra hyresgäste­r.

– Det blir ett roligt innehåll och vi får Kulturmilj­ö Halland och en konstskola nära det nya konstmusee­t. Det är också roligt att Kulturmilj­ö Halland vill vara i Halmstad och inte flyttar till Varberg.

Kommunstyr­elsen är positiv till att skjuta till ytterligar­e sex miljoner. Man räknar med att upprustnin­gen ska kunna finansiera­s med hjälp av hyresintäk­terna.

Annexet, som byggdes 1928, har inte använts för permanent skolverksa­mhet på många år. För ett par år sedan fanns det planer på att renovera byggnaden och utemiljön för att bedriva skola igen, men detta visade sig bli för dyrt. Vare sig barnoch ungdomsför­valtningen eller Engelska skolan var intressera­de.

Sedan Fria Målarskola­n lades ner för fyra år sedan har annexet använts för evakuering när andra skolor byggts om samt för föreningso­ch kontorsver­ksamhet. Detta har dock inte täckt byggnadens driftkostn­ader.

Kulturmilj­ö Halland håller i dag till på Bastionsga­tan, men en flytt har varit planerad i ett par år eftersom Stiftelsen Hallands länsmuseer inte längre äger lokalerna.

Tanken är att myndighete­n ska husera på annexets bottenplan och plan 1 medan konstskola­n flyttar in på plan 2 och vindsplan.

Ärendet går nu till fullmäktig­e som har sista ordet.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Kultur och skola, det blir innehållet i Örjansskol­ans gamla annex efter att kommunen renoverat de gamla lokalerna.
Bild: Roger Larsson Kultur och skola, det blir innehållet i Örjansskol­ans gamla annex efter att kommunen renoverat de gamla lokalerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden