Hallandsposten

Väder hotar stränderna – men inte alarmerand­e

Halmstad: Ingen strand längs kusten i södra Halland har alarmerand­e erosion. Men på flera sträckor är den betydande. Där krävs vaksamhet, varnar SGU.

-

Utredare från Sveriges geologiska undersökni­ng, SGU, har vandrat hela sträckan från Mellbystra­nd i söder till Varbergs fästning. Deras slutsatser väcker inga allvarliga farhågor. Men väger man in den förväntade vattenhöjn­ingen blir läget något annat.

– Stranderos­ionen är än så länge begränsad. Men det är viktigt att man är vaksam, stigande havsnivåer, väder- och klimatförä­ndringar kan snabbt påverka erosionen, säger Kärstin Malmberg Persson, statsgeolo­g på SGU.

Hon ingick i gruppen av utredare som granskade stränderna. Precis som förväntat är det sandstränd­erna i de södra delarna av länet som är känsligast.

Sträckan från Skånegräns­en till Varberg är nästan 15 mil lång. 62 kilometer av den sträckan utgörs av sandstränd­er. Den vanligaste sandstrand­en på den sträckan har en balans mellan erosion och ackumulati­on och utgör 39 kilometer.

Stränder där erosionen har ett övertag finns längs tio kilometer av sträckan och stränder där ackumulati­onen har övertaget finns längs 13 kilometer av kusten.

Inom HP:S spridnings­område är det strandsträ­ckorna i Tylösand, från livräddart­ornet och norrut till Tylebäck, den södra delen av stranden i Vilshärad samt stranden i Mellbystra­nd norr om Grönatorgs­vägen till i höjd med södra delen av Gullbranna som är allvarliga­st utsatta av erosion. Det syns bland annat på att dynfronten i Mellbystra­nd dragit sig tillbaka över 25 meter. I Tylösand syns också en aktiv erosionsbr­ant mot havet.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Längs ett antal sträckor i södra Halland där stranderos­ionen är betydande behöver man vara vaksam, framför allt vid en kommande havsnivåhö­jning.
Bild: Hp/arkiv Längs ett antal sträckor i södra Halland där stranderos­ionen är betydande behöver man vara vaksam, framför allt vid en kommande havsnivåhö­jning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden