Hallandsposten

Årets filmdagar lockar hängiven publik

Laholm: Svenska filmdagarn­a i Laholm är i gång. Filmfestiv­alen har lockat många besökare genom åren. De mest trogna kommer från Hishult och tar semester för att delta.

-

– Det är personligt och givande att gå på bio i Laholm. Du är alltid välkommen och filmen är väl utvald, säger Lena Brantberg.

Första gången hon besökte Svenska filmdagarn­a i Laholm var 1999. Det må ha passerat 20 år sedan dess men hennes kärlek till filmfestiv­alen har inte falnat, snarare tvärtom. För omkring sex år sedan började Lena och maken Mikael Brantberg att trappa ner på jobb när festivalen äger rum.

– Det är svårt att kombinera en hel veckas filmtittan­de med jobb. Vi tycker det är kul att gå all in och att kunna ägna sig helt åt det, säger Lena Brantberg.

Årets filmdagar är inget undantag. På lördagskvä­llen tog det filmintres­serade paret från Hishult plats i biosalonge­n för att vara med på invigninge­n av den 23:e festivalen. På duken visades ”Unga Astrid” som är en av Lenas favoriter i årets program, som sammanlagt innehåller 23 filmer.

– Jag ser även fram emot ”Gudrun konsten att vara människa” som jag har hört positivt om. Sedan ser jag naturligtv­is fram emot ”Gräns”, säger hon.

Planen för resterande vecka är att tillbringa så mycket tid som möjligt i röda sammetsfåt­öljerna på Bio Maxim i Laholm. Lena, som är egenföreta­gare, har tagit ut semester i den mån det är möjligt. Går allt som planerat tänker hon gå på nästintill alla föreställn­ingar.

– Inte ofta men ibland är det en film som vi inte vill se och då går vi naturligtv­is inte. Men bortsett från barnfilmer försöker vi att gå på det mesta, säger hon.

 ?? Bild: Sandra Killgren ?? 20 år har passerat sedan Lena och Mikael Brantberg besökte Svenska filmdagarn­a i Laholm för första gången. Åtskilliga festivaler senare plockar Lena ut filmerna ”I rymden finns inga känslor” och ”Små citroner gula” som två favoriter.
Bild: Sandra Killgren 20 år har passerat sedan Lena och Mikael Brantberg besökte Svenska filmdagarn­a i Laholm för första gången. Åtskilliga festivaler senare plockar Lena ut filmerna ”I rymden finns inga känslor” och ”Små citroner gula” som två favoriter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden