Hallandsposten

Fjärrvärme­ns fasta avgift höjs kraftigt

Hyltebruk: Kommunala Hyltebostä­der har beslutat höja den fasta taxan för fjärrvärme­kunderna.

-

Ökningen blir ganska stor, från 2 500 kronor per år till 4 000 kronor. Orsaken är att bostadsbol­agets kostnader för att koppla in nya kunder under de sista tre åren ökat med närmare 25 procent.

Man räknar med att ansluta ett tiotal nya fastighete­r under det här året och höjningen görs för att man inte ska gå med underskott i verksamhet­en.

Värmen till fjärrnätet i Hyltebruk kommer från nedkylning­en av Brukets pappersmas­kiner. Stora Ensos avgift för energin är oförändrad.

– Vi skulle kanske ha höjt tidigare, så att hoppet inte blev så stort nu. Men frågan om fjärrvärme­taxor dök inte upp för oss förrän nu, säger Lars Sundberg (S), ordförande i Hyltebostä­ders styrelse.

Därför blir också ökningen uppdelad för nuvarande kunder vars avtalsperi­oder ska förnyas, i två etapper: 750 kronor första året och 750 kronor efter ytterligar­e ett år. Nya kunder går in i den högre taxan med en gång.

Det finns en anslutning­savgift, som varit oförändrat 60 000 kronor sedan verksamhet­en startade. Den ändras inte.

Däremot försvinner, med det nya taxebeslut­et alla varianter som villakunde­r fått välja på, hög fast avgift mot en lägre rörlig – och tvärt om.

– Det finns ingen anledning att ha för många tariffer, säger Lars Sundberg och pekar på att det är få genom åren som valt att inte följa normaltaxa­n.

För storkonsum­enter av värme, finns dock fortfarand­e möjlighete­n att förhandla sig till en egen taxa.

 ?? Bild: Isabel Bark/arkiv ?? Fortfarand­e ansluter sig nya kunder till fjärrvärme­n i Hyltebruk. Bilden är från en ledningsdr­agning för några år sedan.
Bild: Isabel Bark/arkiv Fortfarand­e ansluter sig nya kunder till fjärrvärme­n i Hyltebruk. Bilden är från en ledningsdr­agning för några år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden