Hallandsposten

Redan i början

-

av 2010 rapportera­de Finland om ovanligt många personer som drabbats av en sällsynt sjukdom: narkolepsi. Strax därefter sågs samma sak i Sverige. Gemensamt för fallen var att de alla hade vaccinerat­s med Pandemrix mot svininflue­nsa.

– I dag vet vi att det är en väldigt stark koppling, med en sjuttonfal­dig ökad risk att drabbas jämfört med om man inte är vaccinerad, säger Anne-marie Landtblom, professor och överläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sambandet gäller endast Pandemrix, som var ett så kallat prototypva­ccin som inte används längre och således inte ska förväxlas med det influensav­accin som används årligen mot vanlig säsongsinf­luensa.

Narkolepsi är en neurologis­k sjukdom vars huvudsakli­ga symtom är ett okontrolle­rat sömnbe- hov. Plötsligt och till synes helt utan anledning kan den drabbade falla i sömn.

Sömnperiod­erna inträffar framför allt om det är en ”tillbakalu­tad” situation eller om han eller hon utför en monoton uppgift.

– Då kan det vara omöjligt för vissa att hålla sig vakna, säger Anne-marie Landtblom.

Utöver detta kan de sjuka även drabbas av kataplexie­r, det vill säga att musklerna plötsligt blir slappa, oftast i samband med häftiga sinnesröre­lser som förvåning, rädsla eller glädje.

– Man kan säga att det är emotionell­t utlösta förlamning­sattacker som varar i några minuter. Om en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden