Hallandsposten

Majoritet bävar för kontantlös­t samhälle

Användning­en av kontanter minskar drastiskt, och 2025 väntas hälften av alla butiker sluta acceptera kontanter. Samtidigt ryggar allt fler svenskar nu tillbaka för ett helt kontantfri­tt samhälle, visar en Sifo-undersökni­ng.

-

Andelen kontanta betalninga­r i handeln har minskat från nära 40 till cirka 15 procent mellan 2010 och 2016. Samtidigt har antalet bankkontor med kontantser­vice mer än halverats.

Elektronis­ka betallösni­ngar efterfråga­s av hushållen och ökar även lönsamhete­n för bankerna. Samtidigt är en majoritet av svenskarna negativa till ett helt kontantfri­tt samhälle, visar undersökni­ngen som gjorts på uppdrag av Bankomat AB som ägs av de svenska storbanker­na.

En av dem är 75-årige Norrköping­sbon Lars Lövman, som anser att snabbheten gör kontanter till ett överlägset betalmedel.

–Jag tycker att pengar är praktiska och bra i väldigt många situatione­r. Det mellanmäns­kliga skulle jag säga är det avgörande, säger han.

Och han är inte ensam. Nu vill hela 72 procent kunna betala kontant även i framtiden – fyra procentenh­eter fler än i fjol.

– De problem som uppstår när kontanter försvinner uppmärksam­mas mer och mer, säger Niklas Arvidsson, docent på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), som forskar på innovation­er och förändring inom betalsyste­met.

Till exempel skulle det uppstå situatione­r där det inte går att betala och ta emot betalninga­r om till exempel mobiltäckn­ing och internetup­pkoppling inte fungerar.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Snabbt och enkelt. Lars Lövman anser att kontanter är ett överlägset betalmedel.
Bild: Janerik Henriksson/tt Snabbt och enkelt. Lars Lövman anser att kontanter är ett överlägset betalmedel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden