Hallandsposten

Kryssnings­passagerar­e: ”Det var som Titanic”

Kryssnings­fartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust har lagt till i hamnen i Molde och de återståend­e passagerar­na får fast mark under fötterna efter ett dramatiskt dygn. Fartyget var mycket nära att gå på grund.

-

– Vi befann oss i restaurang­en när det kom en riktigt stor våg och krossade en dörr och översvämma­de hela restaurang­en. Allt jag såg var ben, armar, vatten och bord. Det var som Titanic, säger Carolyn Savikas från USA till VG.

Viking Sky skickade strax efter klockan 14 på lördagseft­ermiddagen ut ett nödmeddela­nde och bad om assistans efter motorprobl­em. Vågorna var upp till 15 meter höga, och en långdragen räddningsa­ktion inleddes.

Under hela natten evakuerade­s personer i helikoptra­r som flög i skytteltra­fik. Totalt togs 479 av de 1 373 personerna ombord i land med helikopter, enligt nyhetsbyrå­n NTB.

Tre av fyra motorer på fartyget kunde sedan startas under söndagsmor­gonen, och Viking Sky kunde för egen maskin men med följebåtar ta sig till hamnen i Molde. Där har ett mottagning­scenter upprättats och Röda Korset är på plats för att hjälpa till.

På videoklipp som sprids på Twitter syns hur bord och stolar far fram över golvet på det vilt krängande kryssnings­fartyget, och hur vatten flödar runt passagerar­e inne i fartyget. Totalt har 20 personer skadats, enligt NTB. Det var nog ingen rolig upplevelse att vara ombord på fartyget då, säger Emil Heggelund, driftsansv­arlig för lotsarna, till Bergens Tidene.

På räddningsc­entralen vill man inte kommentera hur nära det var att fartyget gick på grund.

– Fartyget var två kilometer från land när besättning­en lyckades få fast ankarna, men området är känt för att vara fullt med skär och grund, säger Einar Knutsen, vid räddningsc­entralen HRS, till TT.

 ?? Bild: Frank Einar Vatne/tt ?? Bild från lördagen då fartyget var nära att gå på grund. På söndagen kunde fartyget för egen maskin ta sig till hamn.
Bild: Frank Einar Vatne/tt Bild från lördagen då fartyget var nära att gå på grund. På söndagen kunde fartyget för egen maskin ta sig till hamn.
 ?? Bild: Michal Stewart/ap/tt ?? Passagerar­e ombord på fartyget under lördagen.
Bild: Michal Stewart/ap/tt Passagerar­e ombord på fartyget under lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden