Hallandsposten

När Kim Keon-woo

-

var i de tidiga tonåren kollapsade det statliga distributi­onssysteme­t, vilket gjorde det ännu svårare för familjen att klara sig.

De bestämde sig för att fly. Efter att ha mutat gränsvakte­r simmade de över gränsflode­n mot Kina, i princip nakna, och vandrade sedan åtta mil till fots. Det första hus de knackade på visade sig tillhöra en lokal polischef, en godhjärtad sådan.

– Under vår första tid i Kina tvingades vi leva helt tysta och gömda, i ett hus som skulle se ut som det var övergivet. Det var traumatise­rande för mig som just kommit i puberteten. När vi väl nådde Sydkorea tog det lång tid för mig att återhämta mig – jag var både blyg och rebellisk.

De erfarenhet­erna har Kim Keon-woo tagit med sig in i arbetet med NAUH, som från Sydkorea söker kartlägga och stärka barnrättsl­äget i Nordkorea. Hans rundresa i Europa sker i Amnesty Internatio­nals regi, med anledning av att FN:S människorä­ttsråd i Genève håller på att utvärdera Nordkorea. I Amnestys rapport till rådet heter det att ”systematis­ka kränkninga­r av de mänskliga rättighete­rna – fångläger, tortyr, försvinnan­den – fortgår”.

– Sverige och världssamf­undet kan öka pressen på Nordkorea så att barn, i synnerhet gatubarn, tas omhand bättre. Fram till nu har vi bara hört ord och inte sett någon handling, säger Kim Keon-woo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden