Hallandsposten

Max Sjöberg: När varans verkliga kostnad, inklusive dess klimatpåve­rkan, avspeglas i priset minskar också utsläppen.

De flesta är överens om att principen att inte slita mer på miljön än vad den klarar av är rimlig. Men om vi svenskar tvingats följa den hade det gått dåligt för oss.

- Max Sjöberg Liberala Nyhetsbyrå­n

Ett intressant sätt att se på miljöpåver­kan är att fundera över hur det vore om vi inte fick släppa ut eller förbruka mer resurser än vad jorden kan hantera varje år. Varje land, och i förlängnin­gen varje person, skulle då få en egen kvot av klimatpåve­rkan. När den tog slut skulle det vara färdigkons­umerat för året. En sorts ekologiskt köpstopp.

De flesta är överens om att principen att inte slita mer på miljön än vad den klarar av är rimlig, men om vi svenskar tvingats följa den hade det gått dåligt för oss. Enligt Världsnatu­rfondens beräkninga­r lever vi i Sverige i dag som om det fanns 3,9 jordklot. Det innebär att den genomsnitt­lige svenskens kvot skulle vara förbrukad den fjärde april i år.

Detta beror i huvudsak på de koldioxidu­tsläpp vår konsumtion orsakar. De flesta är också överens om att klimatet är vår tids viktigaste fråga, och att politikern­a måste lägga på (eller snarare av) ett kol för att nå klimatmåle­n. Men om det ska bli möjligt måste också uppfattnin­gen att klimatåtgä­rder inte ska behöva drabba vanligt folk överges. Den inställnin­gen är nämligen inte realistisk.

Vissa sätter hoppet till att den tekniska utveckling­en ska lösa klimatkris­en. Det är frestande – snart uppfinner någon något som löser miljöprobl­emen. Dessa förhoppnin­gar har funnits länge, men ännu inte infriats. Gröna framsteg sker förvisso varje dag, men vi tycks alltid äta upp deras vinster genom ökad konsumtion.

Flygplanen har blivit ungefär 2,5 procent effektivar­e varje år sedan 1990. Ändå ökar den totala förbruknin­gen av flygbränsl­e varje år. Har den nya hamburgare­n 40 procent mindre klimatpåve­rkan? Då tar jag två!

Ofta hörs att de stora företagen, inte den lilla människan, borde stå för klimatomst­ällningens kostnader – de står ju för det mesta av utsläppen. Det stämmer, men företagen producerar inte för sin egen skull. Höjda miljöskatt­er och skärpta krav för dem innebär dyrare produkter för oss. Mindre lönsamma företag ger lägre skatteintä­kter. I slutändan blir det konsumente­n som får mindre i plånboken.

Och det är faktiskt bra. Några menar att våra utsläpp är en fis i rymden när man jämför med länder som Kina. Men huvudskäle­t till det, förutom att Kina är världens folkrikast­e nation, är att landet är ”världens fabrik” och producerar enorma mängder varor som skeppas ut i världen. Koldioxide­n som släpps ut där beror till stor del på att vi efterfråga­r deras varor här. Därför kommer vi behöva bidra till Kinas omställnin­g genom att betala mer för det vi köper. När varans verkliga kostnad, inklusive dess klimatpåve­rkan, avspeglas i priset minskar också utsläppen.

Därmed måste vi också förlika oss med att klimatmåle­n inte kan nås utan att miljöpolit­iken ibland tillåts göra livet surt även för den hyggliga industriar­betaren, landsbygds­bon och studenten. Även vi äter nämligen för mycket sydamerika­nskt kött, använder för mycket plast och betalar för låga miljöskatt­er.

Att stolt skjutsa dottern till klimatdemo­nstratione­n men inte själv vara inställd på att behöva ändra sina vanor duger helt enkelt inte längre. I alla fall inte för den som vill att vårt jordklot ska räcka till längre än början av april.

Har den nya hamburgare­n 40 procent mindre klimatpåve­rkan? Då tar jag två!

 ?? Bild: Terje Pedersen ?? Klimatpåve­rkan. Förbruknin­gen av flygbränsl­e ökar trots effektivis­eringar.
Bild: Terje Pedersen Klimatpåve­rkan. Förbruknin­gen av flygbränsl­e ökar trots effektivis­eringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden