Hallandsposten

Fredrik fick ny roll med kort varsel

Folk&familj: Fredrik Sjöstedt från Halmstad var med i ensemblen vid en musikal i Karlstad, men fick plötsligt ta över huvudrolle­n.

-

Det var fredag den första februari som dramatiken utspelades, på Wermlandso­peran i Karlstad.

Kvällens föreställn­ing var musikalen ”Something rotten!” som hade spelats på operan under vintern, med stor framgång. Men den senaste tiden hade varit krisartad: en av huvudrolls­innehavarn­a var sjukskrive­n och hans ”understudy”, ersättare, hade fått influensa.

Två skolförest­ällningar hade ställts in och flera offentliga var hotade. Men i det läget fick Fredrik Sjöstedt, som ingick i ensemblen, en idé.

– Jag har lätt för att lära mig text och musik snabbt, och jag erbjöd mig att repetera in huvudrolle­n, så att vi kunde spela, berättar Fredrik.

Nästa dag, en torsdag, fick han klartecken. Han skulle ha huvudrolle­n på fredag kväll. Det verkar omöjligt att lära sig så mycket text, musik och rörelser på den korta tiden.

– Ja, men jag repeterade både på torsdag och under dagen på fredag. Och jag hade ett fantastisk­t stöd, av såväl ensemblen som operaledni­ngen. Alla ville att vi skulle kunna spela. Hur gick det då, på fredagskvä­llen?

– Jag glömde text två–tre gånger vilket grämde mig efteråt, men i övrigt blev det bra.

Ja, det verkar ha blivit mer än bra. Mycket mer! HP fick ett mejl från en man i publiken som menar att Fredrik klarat rollen på ”ett lysande, helt felfritt sätt”. Och Pernilla Eduard, pressansva­rig på operan, beskriver hans inhopp som storslaget, något man får uppleva ”once in a lifetime”.

– Det är kul att höra. Bifallet efteråt var enormt och fullt av kärlek, med stående ovationer, säger Fredrik som fick spela huvudrolle­n fem kvällar, innan ”understudy­n” var tillbaka.

Det var stora ögonblick för Fredrik, som även annars verkar trivas med det mesta i musikalvär­lden.

Så låter det i alla fall när vi träffas en marsdag. ”Something rotten!” är färdigspel­ad och Fredrik är ledig/ arbetslös ett tag och hälsar på sina föräldrar i Halmstad.

– Men jag ska vara med i en ny föreställn­ing till hösten.

Fredriks väg till scenen har inte varit spikrak. Under uppväxten i Skedala handlade det mest om sport, framför allt fotboll.

– Jag var målvakt i Snöstorp/nyhem och det gick ganska bra; jag var med på uttagnings­läger för Hallandsla­get. Men när jag började i gymnasiet fick jag plötsligt nog och valde i stället linjen samhälle/konstnärli­gt skapande på Sturegymna­siet. Där fick jag sjunga och råddes att söka till kören Nova Cantica på kulturskol­an.

Det gick vägen och Fredrik tog även sånglektio­ner för körledaren Ing-mari Ek.

– Det var hon som föreslog att jag skulle söka vidare på musikbanan efter gymnasiet. Utan hennes lektioner och uppmuntran hade jag aldrig varit där jag är i dag.

Fredrik gick några skolor och vidare till musikallin­jen på Balettakad­emin i Göteborg, där han gick ut 2014.

– Sedan dess har jag haft tur och fått jobb nästan hela tiden, utom kortare perioder mellan projekten.

Fredrik har haft mindre

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Fredrik Sjöstedt är ledig och besöker föräldrarn­a i Halmstad. Annars är han musikalart­ist och jobbar vid ständigt nya uppsättnin­gar, i olika städer.
Bild: Jari Välitalo Fredrik Sjöstedt är ledig och besöker föräldrarn­a i Halmstad. Annars är han musikalart­ist och jobbar vid ständigt nya uppsättnin­gar, i olika städer.
 ?? Bild: Mats Bäcker ?? Fredrik, tvåa från vänster, i en ensemblesc­en ur ”Something rotten!”.
Bild: Mats Bäcker Fredrik, tvåa från vänster, i en ensemblesc­en ur ”Something rotten!”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden