Hallandsposten

Åldring fick åka hem med överfylld blåsa

Patienten mådde inte bra efter vistelsen på ett boende i Laholms kommun, och hans anhöriga körde honom till akuten. Där visade det sig att patienten hade mer än två liter urin i blåsan, vilket är ett allvarligt tillstånd.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Laholm: Ivo anser att Laholms kommun och vårdcentra­len Helsa har brustit i vården av en äldre man, då han skrevs ut med två liter urin i blåsan.

Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, riktar nu kritik mot vårdgivarn­a Laholms kommun och Helsa primärvård Sverige för brister i vården, särskilt som det var känt att mannen hade problem med kvarståend­e urin i blåsan.

Patienten, som är närmare 90 år, ramlade i hemmet och fick en kotfraktur. Efter vistelsen på ortopeden i Halmstad kom han till ett hem i kommunen.

När han skrevs ut därifrån och skulle åka hem kom hans anhöriga och hämtade honom.

Enligt anmälan till Ivo var patienten då i så dåligt skick att han inte kunde stå på benen eller resa sig själv. Han hade svårt att andas och var helt apatisk.

Hans anhöriga upplevde att han var i betydligt sämre skick än då han kom till boendet, och körde till akuten.

Där upptäckte personalen att den äldre mannen hade mer än två liter urin i blåsan, och var starkt uttorkad. Han fick stanna på sjukhuset i tio dagar.

Mannen behöver nu

ständig kateter, då hans urinblåsa blivit uttänjd.

Hans anhöriga är starkt kritiska till att personalen på boendet missat att mannen var uttorkad och inte hade kissat på länge.

Efter händelsen har boendet skapat nya rutiner för patienter som har haft kateter.

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? mannen behöver nu ständig kateter, då hans urinblåsa blivit uttänjd. IVO är kritisk mot kommunen och vårdbolage­t.
Bild: Tt/arkiv mannen behöver nu ständig kateter, då hans urinblåsa blivit uttänjd. IVO är kritisk mot kommunen och vårdbolage­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden