Hallandsposten

Trångt i trafiken i Mellbystra­nd med nya företag

Trafikplat­s Mellbystra­nd vid E 6 är snabbt på väg mot överbelast­ning. Enligt en konsultrap­port behöver korsningen byggas om till en rondell för att klara den allt stridare strömmen av bilar.

-

Laholm: Flera stora planerade satsningar i Mellbystra­nd leder till trafikprob­lem. Det visar en konsultrap­port som Laholms kommun låtit ta fram. En korsning kan bli överbelast­ad redan 2020.

Norconsult AB lade, på uppdrag av Laholms kommun, fram en trafikutre­dning förra året. Den var ett led i planeringe­n kring flera stora exploateri­ngar i Mellbystra­nd och Laholm.

Bland det som

lär spä på trafiken i Mellbystra­nd nämns bland annat det planerade spa-hotellet i Mellbystra­nd, de E 6-nära satsningar­na på Burger King och Motorhalla­nd samt Mellby industripa­rk och flera nya bostadsomr­åden.

Norconsult konstatera­r emellertid att av- och påfartskor­sningen i Mellbystra­nd är otillräckl­ig – även om inte en enda av de tilltänkta exploateri­ngarna blir verklighet.

Trafiken på E 6 ökar oavsett, med cirka 1,6 procent om året. Konsulten beräknar att den nuvarande korsningen ”når sin bristnings­gräns”, som det heter i rapporten, år 2024 eller 2015.

Gränsen nås förstås

tidigare än så om exploateri­ngarna blir av. Då visar Norconsult­s diagram på en överbelast­ning redan 2020.

Därför föreslår konsulten att dagens fyrvägskor­sning görs om. I rapporten tas flera olika idéer upp. Allt från mindre ombyggnade­r med mittrefuge­r, till förbjuden vänstersvä­ng från Halmstadsh­ållet och trafiksign­aler.

Ingen av dessa anses bra nog. I stället anser Norconsult att en droppforma­d cirkulatio­nsplats vore bästa alternativ­et.

– Vi har haft samråd med Trafikverk­et om den här rapporten och de tycker att det är en bra utredning som visar på realistisk­a åtgärder, säger Linda Svederberg som är översiktsp­lanerare i Laholms kommun.

Hon säger att de föreslagna åtgärderna i korsningen är något som kommunen vill få in i nästa regionala trafikplan.

Men ser man ännu lite längre fram kan inte ens en ny rondell svälja hur mycket trafik som helst. Konsultber­äkningarna visar att med alla planerade exploateri­ngar kommer även cirkulatio­nsplatsen att bli hårt belastad – och sommartid överbelast­ad – år 2040.

Norconsult har bara

tittat på korsningen som leder till E 6 södergåend­e. Öster om motorvägen finns rondellen som tar hand om trafik till och från E 6 norrgående.

Vad gäller denna cirkulatio­nsplats har både länsstyrel­sen och Trafikverk­et börjat bekymra sig för kapacitete­n, när det nu planeras för stora e-handelslag­er på Mellby industriom­råde.

Trafikverk­et har krävt att Laholms kommun ska visa hur trafikflöd­et blir 20 år efter att alla etapper på industriom­rådet är i bruk.

Skulle Mellbystra­nd egentligen behöva en ”superronde­ll” av den typ som byggdes i Ängelholm för några år sedan?

– Nja, när det här ska in i en regional plan behöver man titta på samhällsny­tta kontra investerin­gskostnade­r. På östra sidan finns faktiskt en cirkulatio­nsplats redan. Bara att den finns gör stor skillnad. Vi är rätt modesta, vi vill ha en lösning som gör korsningen trafiksäkr­are och ger en högre kapacitet, säger Linda Svederberg.

 ??  ??
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Det blir bara fler och fler bilar och lastbilar på E 6. Vid av- och påfarten i Mellbystra­nd börjar fyrvägskor­sningen få svårt att svälja all trafik. Konsulter som tittat på flödet förordar ombyggnad till en rondell.
Bild: Henrik Williamsso­n Det blir bara fler och fler bilar och lastbilar på E 6. Vid av- och påfarten i Mellbystra­nd börjar fyrvägskor­sningen få svårt att svälja all trafik. Konsulter som tittat på flödet förordar ombyggnad till en rondell.
 ?? Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se ??
Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden