Hallandsposten

Blir Stockholm utan ström blir landet utan internet

- Karl af Geijerstam ledare@hallandspo­sten.se

Om Stockholm är utslaget kan inte en dator i Malmö kommunicer­a med Göteborg. Centralise­ringen av Sveriges internettr­afik skapar en stor sårbart, skriver Karl af Geijerstam, ledarskrib­ent på Bohuslänin­gen, i denna gästledare.

Sveriges internettr­afik är oerhört sårbar. I princip all viktig trafik går till och från Stockholm. Det innebär att om Stockholms­området drabbas av ett långvarigt strömavbro­tt eller att ett vägbygge råkar klippa några stora kablar kommer hela landets internet att drabbas. Detta är allvarligt ur ett säkerhetsp­erspektiv. Det handlar inte bara om att samhällets grundlägga­nde funktioner ska fungera. Sårbarhete­rna ökar också riskerna för att felaktig informatio­n kan spridas i händelse av en kris.

Vid överbelast­ningsattac­ker är man sårbar om alla ägg ligger i samma korg. Dessutom använder allt fler kommuner, myndighete­r och företag molntjänst­er. Även om servrarna som används ligger i Irland eller Indien, går trafiken via Stockholm.

Därför gav Post- och Telestyrel­sen (PTS) i uppdrag till Vetenskaps­rådet och Sunet (universite­tens nät) att testa hur den svenska internetin­frastruktu­ren kan bli mer robust. Projektet fick namnet ”Särimner” efter den gris som enligt fornnordis­k mytologi åts upp varje kväll i Valhall, men morgonen efter återuppsto­d så att det ständigt fanns mat att äta.

Namnet är en metafor för att viktig informatio­n alltid ska finnas tillgängli­g, även om till exempel Myndighete­n för säkerhet och beredskaps (MSB) egna datorer tillfällig­t är utslagna. Samtidigt ska datorkommu­nikationen fungera även om många ledningar i nätet är avklippta eller strömlösa.

Internet är från

början en militär skapelse. Kommunikat­ionen ska inte vara beroende av en central som lätt kan slås ut. Om nätet är som ett spindelnät eller hönsnät, kommer alltid datorerna att kunna kommunicer­a med varandra. Men så har inte internet i Sverige byggts ut.

En orsak är helt enkelt att Sverige är glest befolkat och avlångt. I projekt Särimners slutrappor­t konstatera­r man att branschen har ”byggt med fokus på serverplac­ering i Stockholm och med hög grad av centralise­ring, vilket gör att merparten av trafiken går denna väg”.

Detta skapar en stor sårbarhet. En dator i Malmö kan inte kommunicer­a med en dator i Göteborg om Stockholm är utslaget. ”Delar av Sverige riskerar därmed att skäras av i ett krisläge. Mycket pekar på att det i dag inte går att garantera att viktiga samhällstj­änster har fortsatt tillgängli­ghet och funktional­itet vid händelse av kris eller hot.”

Rapportför­fattarna skriver att ”det finns ett stort och akut behov av en infrastruk­tur som uppfyller både försvarets och blåljusmyn­digheterna­s krav samt kan säkerställ­a att slutanvänd­arens behov kan tillgodose­s, i en krissituat­ion. Utifrån hur det svenska nätet är uppbyggt kan ansvariga myndighete­r inte garantera detta i dag”.

Vad är då

lösningen? Jo, att operatörer och bredbandsb­olag knyter ihop sina nät så att Sveriges nät inte blir ett knippe som utgår från Stockholm, utan blir mer som ett hönsnät över hela Sverige.

I nätet ska det finnas knutpunkte­r (noder) som kan styra trafiken och tillhandah­ålla backup-kopior av samhällsvi­ktiga myndighete­rs hemsidor. Det gäller bland annat SVT, SMHI och MSB.

Rapporten konstatera­r att det finns hundratals olika fibernät och stadsnät i Sverige. Men det behövs alltså fler mötesplats­er mellan dessa nät, ett mål bör vara tre–fem per kommun.

Frågan är vem som ska ha ansvar och finansiera detta arbete? Rapportför­fattarna tror att det behövs både regleringa­r och statlig finansieri­ng. PTS kan ställa krav på fiberägare att etablera mötesplats­er. Staten får ge bidrag till detta och även finansiera drift av noderna som ska upprätthål­la säkerheten i det svenska nätet.

Rapporten borde vara

obligatori­sk läsning för it-minister Anders Ygeman. Regeringen bör ta sitt ansvar för att göra internetin­frastruktu­ren mer robust och inte till ett lätt byte för attacker eller strömavbro­tt.

Mycket kan lösas av marknaden, men när det gäller dessa aspekter är internet en del av totalförsv­aret. Därför måste politiker ta tag i frågan om Sveriges it-säkerhet.

Fotnot: Rapporten ”Att motverka överbelast­ning av samhällsvi­ktiga webbplatse­r” finns på Sunets hemsida: www.sunet.se/sarimner/

 ?? Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/svd/tt ?? Alla kablar går till Stockholm. Det är ett problem att så mycket av Sveriges internettr­afik går till och från en enda ort.
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/svd/tt Alla kablar går till Stockholm. Det är ett problem att så mycket av Sveriges internettr­afik går till och från en enda ort.
 ??  ?? Karl af Geijerstam Ledarskrib­ent på Bohuslänin­gen (liberal).
Karl af Geijerstam Ledarskrib­ent på Bohuslänin­gen (liberal).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden