Hallandsposten

Liberala politiker oense om val av ny partiledar­e

Vem ska efterträda Jan Björklund som partiledar­e för Liberalern­a? På ett extra landsmöte i juni ska frågan avgöras, men ledande partiföret­rädare i Halland håller på olika kandidater.

-

Den liberala valberedni­ngens sonderings­arbete pågår för fullt och ska vara klart den 15 april. Två namn har dock redan seglat upp som favoriter – Erik Ullenhag, tidigare integratio­nsminister och numera ambassadör i Jordanien, och Nyamko Sabuni, tidigare integratio­nsoch jämställdh­etsministe­r och idag hållbarhet­schef på ÅF.

Liberalern­as

gruppledar­e i Region Halland gick på måndagen ut med ett tydligt ställnings­tagande för Nyamko Sabuni. I sin blogg ”Tommys tankar” skriver han: ”Mitt val är klart. Nyamko Sabuni är min partiledar­e.”

Som argument nämner han att Sabuni har det som krävs för att ta partiet ur sin nuvarande djupa svacka, att partiet behöver en ”game change” och därför inte hittar sin nya ledare inom nuvarande partiledni­ng.

”Nyamko har inte den ängslighet som vissa i Liberalern­a har inför svåra frågor. Hon pratar klartext”, skriver han, och lyfter bland annat hennes engagemang i frågor om integratio­n, hedersvåld och migration.

Att hon betraktas om högerliber­al ser han inte som något negativt; ”Om att vara vänsterlib­eral handlar om att ducka för integratio­nens problem, och inte se problem som hedersvåld, får hon gärna vara högerliber­al för mig”, skriver Rydfeldt.

Lovisa Aldrin,

Liberalern­as kommunråd i Halmstad, delar inte den bilden:

– Vi ska akta oss för att närma oss partierna på högerkante­n och istället värna vårt sociallibe­rala arv. Jag tror att Erik Ullenhag har bäst för- utsättning­ar att ena partiet. Han är en tydlig ideolog och hans liberala kompass behövs för att lotsa partiet genom stormen, förklarar hon.

Aldrin har också underteckn­at en debattarti­kel i det liberala nyhetsmaga­sinet Nu, där hon tillsamman­s med tre partikamra­ter pläderar för Erik Ullenhag som näste partiledar­e.

Varken Ullenhag eller

Sabuni har officiellt gett klartecken till att kandidera till partiledar­posten och halländske riksdagsle­damoten Bengt Eliasson hör till dem som ännu inte tagit ställning för någon kandidat.

– Det är mycket dugliga personer som lyfts fram, men jag avvaktar valberedni­ngens lista innan jag bestämmer mig. Det vi behöver är en person med goda ledaregens­kaper och en tydlig politisk agenda, som hela partiet kan ställa sig bakom, säger Bengt Eliasson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden