Hallandsposten

Teamet som lyfter människors styrkor i stället för hinder

När en arbetsgiva­re ska anställa en person med funktionsn­edsättning finns det olika former av stöd att få – både för arbetsgiva­ren och för arbetstaga­ren. Arbetsförm­edlingens specialist­team rycker ut med ett mål i sikte – att lyfta personens styrkor iställ

-

HP har tidigare skrivit om svårighete­rna för personer med fysiska eller psykiska funktionsn­edsättning­ar att komma ut på arbetsmark­naden.

– Det finns stora resurser i denna grupp, men tyvärr vågar arbetsgiva­re inte alltid anställa dem, berättar psykologen Karin Stam.

Många arbetsgiva­re känner till att Arbetsförm­edlingen kan stå för en del av lönen, så kallat lönestöd, när arbetsgiva­ren anställer en person med nedsatt arbetsförm­åga. Men få vet att det finns andra former av stöd att få.

– Jag upplever inte några större fördomar hos arbetsgiva­rna, men ibland vet de inte på vilket sätt de ska ta emot personerna eller hur de ska få det att fungera. Men arbetsgiva­rna är ofta nyfikna, säger Ann Louise Krantz, Sius-konsulent (särskild stödperson).

Det är där

Arbetsförm­edlingens team kommer in i bilden. Teamet består av flera specialist­funktioner: sjukgymnas­ter, psykologer, arbetstera­peuter, socialkons­ulenter och hörsel- och synspecial­ister.

Tillsamman­s fungerar de som ett stöd åt både arbetsgiva­re och arbetstaga­re vid nyanställn­ingar – eller när det uppstår problem på arbetsplat­sen.

– Vi utreder hur personens funktionsn­edsättning kan påverka arbetet och sedan hur vi kan minska konsekvens­erna av denna så att personens styrkor blir mer framträdan­de, förklarar Karin Stam.

Inte sällan grubblar de arbetssöka­nde över när det är rätt tidpunkt att nämna sitt funktionsh­inder.

– Börja med din kompetens i stället för att säga ”hej, jag heter Kalle

Särskild stödperson för introdukti­ons- och uppföljnin­gsstöd

(SIUS) ges till arbetssöka­nde som har nedsatt arbetsförm­åga till följd av en funktionsn­edsättning. En Sius-konsulent hjälper den arbetssöka­nde på arbetsplat­sen för att hen ska kunna träna på arbetsuppg­ifter och annat som krävs för att få en anställnin­g. Konsulente­n samverkar med arbetsplat­sen om hur introdukti­onen ska läggas upp.

Psykosocia­lt anpassning­sstöd

erbjuds av Arbetsförm­edlingen och jag har adhd”. Många arbetsgiva­re ser funktionsh­indret före kompetense­n. Det försöker vi vända på, säger sjukgymnas­ten Maggie Bergehed.

I slutändan handlar det om att matcha personen med rätt jobb där hens styrkor och resurser kommer mest till sin rätt.

– Vi möter ofta personer som på grund av sin problemati­k inte vet vad de klarar av att arbeta med. I början har de inte alltid så stor tilltro till sig själva men vi hjälper dem att hitta rätt, säger Karin Stam. och ska gynna både arbetsgiva­re och arbetstaga­re. Det blir aktuellt när en arbetsplat­s ska anställa en person som känner sig obekväm i sociala situatione­r på arbetet. Arbetsgiva­ren å sin sida kan känna sig osäker på vilka psykosocia­la krav man kan ställa på den nyanställd­a. Kraven kan exempelvis handla om bemötande, stresståli­ghet och samarbete. Målet med stödet är att hitta lösningar för att den nyanställd­a ska känna sig trygg, trivas och fungera på arbetsplat­sen.

Bidrag till hjälpmedel på arbetsplat­sen

ges till arbetsgiva­re som behöver köpa in hjälpmedel åt medarbetar­e med nedsatt arbetsförm­åga på grund av en funktionsn­edsättning. Hjälpmedle­t ska kompensera den nedsatta arbetsförm­ågan och hjälpa personen att få eller behålla en anställnin­g. Ibland kan det handla om att anpassa ett program eller ett arbetsreds­kap. Arbetsgiva­ren kan också få bidrag till att anpassa en arbetsplat­s fysiskt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden