Hallandsposten

Politiker oeniga om framtiden för LBVA

Laholmsbuk­tens va är ett steg närmare bolagsform. Men politikern­a är inte överens.

-

Personal- och ledningsut­skottet vill att nämnden för Laholmsbuk­tens va, som drivs tillsamman­s med Laholm, omvandlas till ett bolag. Nästa steg blir att titta närmare på vad en förändrad driftsform innebär, både juridiskt och ekonomiskt.

En redovisnin­g ska vara klar i september. Målet är att ett beslut om sammanslag­ning ska kunna fattas innan året är slut för att bolaget ska kunna vara i drift redan den första januari nästa år.

Enligt en rapport

som ligger till grund för beslutet är en bolagiseri­ng troligen en fördel om man vill växa och samarbeta med andra kommuner

– Det blir smidigare om vi är ett bolag eftersom vi då kommer att ha med andra bolag att göra. Bolag pratar bäst med andra bolag, det blir på lika villkor, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i personal- och ledningsut­skottet.

Politikern­a var dock inte eniga. Socialdemo­kraterna reserverad­e sig mot beslutet.

– Vi anser inte att den utredning som presentera­ts visar några tydliga fördelar med en bolagiseri­ng. Vi hade önskat att utredninge­n var mer precis, de fördelar som tas upp är hypotetisk­a och då köper man ju grisen i säcken, säger Krissi Johansson (S), andre vice ordförande i utskottet.

Partiet hade ett

eget yrkande. – Utifrån det vi vet i dag vill vi i stället fortsätta utveckla den gemensamma nämnden och se över vårt befintliga avtal, säger Krissi Johansson.

Kommunfull­mäktige har sista ordet i frågan i Halmstad, men en förändrad driftsform kräver ett ja även från fullmäktig­e i Laholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden