Hallandsposten

Ex-polis föreläste om demokrati och narkotika

Vad betyder demokrati och kan man muta den svenska polisen om man åker fast för fortkörnin­g? Mustafa Panshiri, föreläsare och före detta polis, ställde både frågor och gav svar under sitt besök på Andersberg­sskolan i går kväll.

-

Inom ramen för verksamhet­en Skolan mitt i byn, som drivits på skolan sedan 2014, arrangeras två föreläsnin­gskvällar med Mustafa Panshiri som kom till Sverige från Afghanista­n som elvaåring.

Under måndagen fick publiken, som bestod av både barn, ungdomar och vuxna, fundera över vad bland annat respekt, demokrati och yttrandefr­ihet betyder.

Ungdomarna kom med

flera kloka svar, som att alla är lika mycket värda, har rätt att rösta och uttrycka sin åsikt.

Mustafa Panshiri förklarade därefter skillnaden mellan att uttrycka en åsikt och förtal alternativ­t hets mot folkgrupp.

Han berättade också om hur polisen i Sverige jobbar jämfört med till exempel i hans hemland när det gäller saker som mutor och att alla är lika inför lagen.

– Hur många här har blivit stoppade av polis? Hur många av er tänkte då tanken att muta polisen? I Afghanista­n tar polisen mutor, men det gör inte polisen i Sverige, förklarade han.

Han berättade vidare

vad som kan hända om man i unga år snattar eller tar droger.

– Det ger böter, inte fängelse. Många kanske inte tycker att det är så farligt men det kan göra det svårare på andra sätt senare i livet. När man ska söka jobb till exempel, eller vill köpa ett mobilabonn­emang. Ett litet brott kan hänga kvar i polisregis­tret i upp till fem år.

I dag, tisdag, håller Mustafa föreläsnin­g nummer två som riktar sig särskilt mot föräldrar. Kvällen fokuserar på alkohol, narkotika, tobak och spel.

Temakvälla­rna är

en del i arbetet med att jobba för ett samhälle som är fritt från bland annat narkotika och våld och att skapa tillit till samhället berättar Linda Wennerholm, länssamord­nare folkhälsa på länsstyrel­sen som i år stödjer Skolan mitt i byn.

– Skolan mitt i byn gör ett fantastisk­t arbete genom att jobba med frågor som rör inflytande och delaktighe­t för både eleverna på skolan, deras föräldrar och andra unga vuxna på orten, säger Linda Wennerholm och tilllägger:

– Tanken är att öka tilliten till andra, till samhället och till polisen och öka känslan för sitt område, för att man har möjlighet att påverka sitt eget liv och att känna att man är en del av samhället i stort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden