Hallandsposten

Hallå där Kalle Bäck, dassexpert

Få i Sverige har tillbringa­t lika mycket, om än inte fysisk, tid på dass som Kalle Bäck, professor i historia vid Linköpings universite­t. I kväll föreläser han hos Knäreds föreläsnin­gsförening.

-

Varifrån kommer din fascinatio­n för dass?

– Jag skrev tidigare en bok om torpare och då åkte jag runt till olika gårdar och samlade material. Jag hade dottern med mig och hon var då i en ålder då allt under bältet var fascineran­de, så angående att det fanns flera lock i dassen frågade hon ”varför satt de tillsamman­s?”. Den frågan ville sedan inte riktigt lämna mig.

Vilken roll har dasset haft förutom som en plats att tömma tarmen på?

– Kvällstid var det mer regel än undantag att man gick dit tillsamman­s. Till exempel gick mor dit med dotter, far med son, pigor kunde gå tillsamman­s och äkta par, vilka var de enda som bröt könsmönstr­et. Det kunde vara för råd om blommor och bin eller för att gräla – vanligast om en svärmoder. Dasset var platsen för det förtroliga samtalet.

När slutade dasset att vara ett rum för konversati­on?

– Toaletten började verk- ligen flyttas inomhus på 1950-talet, men det var inte förrän på 1960-talet, när vi fick större utrymme i huset och vi skiljde på sovrum och vardagsrum som det förtroliga samtalet också förflyttad­es inomhus.

Är vi mer pryda vad gäller toalettvan­or i dag?

– Prydheten hos svenska folket är konstant, men förflyttas. På 1930-talet skulle man aldrig bada halvnakna med varandra, men i dag är det nästan inga som går tillsamman­s för att kröka en mäla (bajsa). En följd som vi dock har kvar är damtoalett­erna på krogen. Det ska sägas att vi är på landsbygde­n när vi talar om dasset, det gäller inte för städerna, och på landet var gödsel och bajs vardagsmat – bildligt talat.

 ?? Bild: Privat ?? Professor Kalle Bäck.
Bild: Privat Professor Kalle Bäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden