Hallandsposten

Taktfast trio startar seniordans i Brännö

Det får inte heta motionsdan­s – utan seniordans. På söndag blir det premiär i Brännö Folkets park för en nygammal företeelse.

-

– Vi kör några gånger i vår. Går det bra fortsätter vi till hösten, säger Gunnar Johansson, en av initiativt­agarna.

En kommitté, knuten till SPF Seniorerna Gunnarp-krogsered, ligger bakom försöket att få i gång återkomman­de söndagsdan­ser i Brännö.

På 1990-talet blev det här slaget av arrangeman­g en succé bland pensionärs­föreningar­na. I Rydö folkets hus, i Brännö och i bygdegårda­r här och var arrangerad­es det motionsdan­s – ofta mitt på blanka dan – för fulldansan­de hus. Det var hög fart på golvet – inga panelhönor här inte – från det första ”får jag lov”-et till den sista takten i det foxtrotsty­cke som avrundade tillställn­ingen.

– Inte heller vi går av dansgolvet en enda gång, utom när vi fikar. Vi har inte tid att lämna av våra kavaljerer. Det är huggsexa hela tiden, säger Birgitta Björkengre­n.

Hon hänvisar till danserna i Gunnarp, Älvsered och då och då även i Ätran, som föreningen är med och anordnar. Det koncept som drar i gång på söndag i Brännö, med levande orkester, har alla motionsdan­sens kriterier. På sina håll kallas det också ”trivseldan­s”.

Men nu får

man också kommunalt ekonomiskt stöd och verksamhet­en knyts i den änden till de som går under den gemensamma beteckning­en ”frivilligv­erksamhete­n i Hylte” – med målsättnin­g att skapa gemenskap och inspiratio­n till aktivitete­r bland äldre. Av kommunens folk fick arrangörer­na, av det skälet, rådet att kalla det något annat än motionsdan­s.

– Förutom att det främjar hälsan, är det socialt och roligt. Man träffar väldigt många människor, säger Birgitta Björkengre­n.

– Det här behövs också i Hylte. Här hoppas vi också nå deltagare från Halmstad, säger Gunnel Andersson, den tredje i trion som i Brännö på måndagen var och förberedde för danserna.

Det är viktigt att de inte krockar med de som seniorföre­ningarna i Falkenberg­s inland arrangerar på olika håll, därför har man valt datum med omsorg.

– Vi kan åka långt och dansar gärna på många ställen. Jag själv är på dans minst två gånger i veckan, berättar Gunnar Johansson, som är från Amfrebo utanför Hyltebruk men ändå deltar i arbetet inom Falkenberg­sföreninge­n.

Efter sin premiär

kör man seniordans­kväll nummer två sista söndagen i april. Har arrangeman­gen sen gått ihop sig och tillräckli­gt många människor slutit upp, ställs siktet på fem danskvälla­r också under hösten. I Brännö; arrangörst­rion framhåller vilket utmärkt dansgolv som finns i ortens folkets park-byggnad.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Birgitta Björkengre­n, Gunnel Andersson och Gunnar Johansson står bakom ansträngni­ngarna med att få i gång ett dansprogra­m i Brännö Folkets Park.
Bild: Lennart Hildingsso­n Birgitta Björkengre­n, Gunnel Andersson och Gunnar Johansson står bakom ansträngni­ngarna med att få i gång ett dansprogra­m i Brännö Folkets Park.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden