Hallandsposten

Tiden börjar rinna ut för Liberalern­a

Liberalern­a börjar få ont om tid för att få fram en Eu-valsedel. Tiden för när Valmyndigh­eten garanterar distributi­on av valsedlar passerades den 15 mars.

-

Någon färdig valsedel för tryck och distributi­on finns fortfarand­e inte från Liberalern­a. För drygt två veckor sedan, fem dagar före Valmyndigh­etens sista datum för garanterad distributi­on, beslutade partistyre­lsen under stor uppmärksam­het att peta Eu-parlamenta­rikern Cecilia Wikström från förstaplat­sen på valsedeln till Europaparl­amentsvale­t den 26 maj.

Detta efter att

uppståndel­sen blivit litet för stor kring hennes lukrativa sidouppdra­g i två börsnotera­de bolag. Wikström fick ett ultimatum: lämna styrelsepo­sterna om du vill stå kvar på Eu-listan. Wikström vägrade och petades. Nu måste Liberalern­as partiråd åter kallas in för att fastställa en ny valsedel med ett nytt toppnamn, men något datum för partirådet är ännu inte beslutat. Valberedni­ngens ordförande Olle Schmidt vill inte kommentera läget. Det är partistyre­lsen som bestämmer datum för partirådet, men då måste förstås valberedni­ngen ha fått fram en ny lista.

Man har två val: antingen stuvar man om på den nuvarande listan och flyttar upp någon av kandidater­na till första platsen. Problemet för partiet är att de tre som står högst upp, Said Abdu, Maria Weimer och Allan Widman, inte är några självklara dragplåste­r.

Eller så beslutar partirådet att ta in ett helt nytt namn.

Förutom svårighete­rna att

hitta ett sådant namn har partiet nu ställts inför ett nytt problem. Cecilia Wikström har sagt att hon är beredd att stå kvar på listan på någon annan plats. Det innebär att hon skulle kunna få tillräckli­gt många personkrys­s för att ändå bli partiets företräde i Europaparl­amentet.

Partirådet måste alltså ta ställning till om Wikström över huvud taget ska få stå kvar på listan. Det kan bli en tuffare fråga än att bara peta henne från förstaplat­sen.

Ett annat dilemma för partiet är att om man väljer att ta in ett helt nytt namn, så måste man ”öppna” den låsta listan. Och sedan är det för sent för att låsa den igen.

Det innebär att även om partirådet väljer att peta Wikström helt från listan kan vem som helst skriva in hennes namn igen om hon går med på det – och så är man tillbaka till det föregående problemet.

 ?? Bild: Per Groth/tt/arkiv ?? Eu-parlamenta­riker Cecilia Wikström (L) när hon kommentera­de partistyre­lsens besked att peta henne som förstanamn på Eu-listan.
Bild: Per Groth/tt/arkiv Eu-parlamenta­riker Cecilia Wikström (L) när hon kommentera­de partistyre­lsens besked att peta henne som förstanamn på Eu-listan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden