Hallandsposten

Kraven ökar: Demokrater vill se mer av utredning

Kraven på att stora delar av den så kallade Rysslandsu­tredningen ska offentligg­öras ökar i ett USA där undersökni­ngen skapar jätterubri­ker. Justitiemi­nister William Barr, som läst undersökni­ngen, skriver att varken president Trump eller någon i hans kampa

-

Det var i fredags som den särskilde åklagaren Robert Mueller lämnade över sin rapport till justitie- departemen­tet. William Barr, som ägnat helgen åt att gå igenom den digra luntan, skriver i ett brev till kongressen­s båda kamrars justitieut­skott att ingen i Trumpkampa­njen konspirera­t eller koordinera­t aktivitet med Ryssland.

Detta trots ”upprepade erbjudande­n” från individer med koppling till Ryssland.

Donald Trump själv

skulle antagligen inte ha något emot att utredninge­n offentligg­örs, säger Vita husets pressekret­erare Sarah Sanders. – Jag tror inte att presidente­n har några problem med det. Han är mer än glad om något av detta kommer ut, för han vet precis vad som hände och inte, och nu vet även resten av USA det.

Mueller har även n utrett huruvida Trump försökt ökt hindra rättvisans gång genom att sätta käppar i hjulet et för Rysslandsu­tredningen. . I rapporten konstatera­r r Mueller att man ”inte drar slutsatsen att presidente­n har begått ett brott men inte heller frikänner honom”, enligt justitiemi­nisterns brev. Men Barr skriver också att han och biträdande justitiemi­nister Rod Rosensten anser att det inte finns tillräckli­ga bevis för sådana åtal.

Slutsatser­na i Barrs

brev väcker starka känslor hos Demokrater­na i kongressen. ”Det är oacceptabe­lt att, efter att den särskilde åklagaren lagt 22 månader på att noggrant blottlägga dessa bevis, det tog justitiemi­nister Barr mindre än 48 timmar att fatta beslutet att inte åtala presidente­n”, skriver de demokratis­ka ordförande­na i representa­nthusets justitie-, underrätte­lse och utrednings­utskott i ett gemensamt uttalande enligt nyhetsbyrå­n AFP. De ifrågasätt­er ifråg huruvida justitiem justitiemi­nistern fattat ett objektiv objektivt beslut och kommer med största sannolikhe­t att begära att delar av det bevismater­i vismateria­l som Mueller tagit f fram offentligg­örs. President Trump å sin sida har kallat s slutsatser­na i rapp porten för ”ett stort f frikännand­e”.

Det var i maj 2017 som den tidigare Fbi-chefen Robert Mueller fick i uppdrag att undersöka Rysslands påverkan på valrörelse­n 2016 och huruvida president Trumps kampanj agerade i maskopi med Moskva.

Med hjälp av 19 advokater har Mueller verkställt runt 500 husrannsak­ningar, hört cirka 500 vittnen och tagit initiativ till 2 800 domstolsor­der om att personer ska infinna sig eller överlämna bevis. Utredninge­n har resulterat i minst 34 åtal.

Enligt rapporten

rekommende­rar Mueller inga ytterligar­e åtal och det finns inga tidigare åtal som ännu inte offentligg­jorts.

Efter beskedet upprepar Ryssland än en gång att landet inte lagt sig i presidentv­alet i USA 2016.

Kremls talesperso­n Dimitrij Peskov uppger att han inte läst Muellers rapport, men han skriver att landets ”principiel­la hållning i frågan redan är känd. Vårt land har inte lagt sig i andra länders inrikes angelägenh­eter, inklusive USA”, rapportera­r AFP.

 ?? Bild: Alex Brandon/tt/ap/montage ?? USA:S president Donald Trump skulle antagligen inte ha något emot att Rysslandsu­tredningen offentligg­örs, enligt Vita husets pressekret­erare Sarah Sanders.
Bild: Alex Brandon/tt/ap/montage USA:S president Donald Trump skulle antagligen inte ha något emot att Rysslandsu­tredningen offentligg­örs, enligt Vita husets pressekret­erare Sarah Sanders.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden