Hallandsposten

Fakta: Justitiemi­nistern William Barrs sammanfatt­ning av Rysslandsu­tredningen

-

”Den särskilde åklagarens utredning fastställd­e att det var två huvudsakli­ga ryska försök att påverka valet 2016.” Dels beskriver Barr försök av ”trollfabri­ken” Internet Research Agency (IRA) i Sankt Petersburg, som sedan tidigare lett till åtal mot en grupp ryska medborgare och företag. Dels beskriver han hackandet av datorer och servrar som tillhörde Demo- kraterna och Hillary Clinton, där materialet sedan lämnades över till sajten Wikileaks.

”Den särskilde åklagarens utredning fann inte att Trumpkampa­njen eller någon kopplad till den konspirera­de eller samarbetad­e med Ryssland i dess försök att påverka USA:S presidentv­al 2016.” Inte heller när det gäller hackningen – ”trots flertalet erbjudande­n från ryskkoppla­de personer att hjälpa Trumpkampa­njen”. Ett antal ageranden av president Trump – ”där de flesta har varit föremål för offentlig rapporteri­ng” – har utretts som misstänkt försök att förhindra rättvisans gång. Det handlar bland annat om avskedande­t av Fbi-chefen James Comey efter att denne inte velat lova presidente­n lojalitet. Barr skriver att rapporten lägger fram bevis som pekar åt bägge håll. ”Den särskilde åklagaren slår fast att ’medan denna rapport inte fastställe­r att presidente­n begick ett brott, så frikänner den honom hel- ler inte’”, skriver justitiemi­nistern. Barr skriver dock att han och departemen­tet inte anser att det finns tillräckli­ga bevis och poängterar att allt som tas upp i rapporten måste kunna bevisas bortom rimligt tvivel.

”Rapporten rekommende­rar inte några ytterligar­e åtal, inte heller har den särskilde åklagaren fått till stånd några stängda åtal som ännu inte offentligg­jorts.” Justitiemi­nistern är inte bunden att offentligg­öra rapporten i sin helhet, men kongressen kan försöka vidta juridiska åtgärder. Barr skriver att han tar allmänintr­esset i beaktning och att hans ”mål och avsikt” är att släppa så mycket som möjligt av rapporten, ”i enlighet med tillämplig­a lagar, regleringa­r och departemen­tsregler”. Ett arbete med detta pågår i samarbete med Mueller, skriver han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden