Hallandsposten

Pressad May saknar ännu stöd för brexitavta­l

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May tvekar om vad som ska bli nästa steg i brexitdram­at. Det finns ännu inte stöd för en tredje omröstning om det utträdesav­tal som redan röstats ned två gånger, konstatera­r hon under frågestund­en i underhuset.

-

Utgångsläg­et är fortsatt att landet kommer behöva lämna EU utan ett avtal, framhåller Theresa May.

– Jag fortsätter tro att den rätta vägen framåt är att Storbritan­nien lämnar EU så snart som möjligt med ett avtal, nu den 22 maj, säger hon.

– Men beklagligt nog når jag slutsatsen att det, som läget är nu, inte finns tillräckli­gt stöd i underhuset för att lägga fram avtalet igen för en tredje betydelsef­ull omröstning.

Eu-kommission­en säger att alla förberedel­ser är klara för att möta en avtalslös brexit den 12 april.

– Det är dags för parlamente­t att ta kontrollen över processen, säger opposition­sledaren, Labourleda­ren Jeremy Corbyn.

Han förordar underhuset­s

ledamöter att rösta för ett förslag som syftar till att låta parlamente­t försöka hitta en lösning som, enligt Corbyn, regeringen inte har förmått trots flera års arbete.

Efter ett regeringss­ammanträde där försiktig optimism uttryckts om möjlighete­rna att få igenom avtalet vid en tredje votering i parlamente­t, hade May kontakt med ledaren för det nordirländ­ska partiet DUP, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters och brittiska medier.

En talesperso­n för Dup-ledaren Arlene Foster sade efter samtalet att ingenting har förändrats: DUP, som stödjer regeringen i andra frågor, motsätter sig tvärt Mays utträdesav­tal.

Tidigare uppgifter om att regeringen skulle satsa på att få till en omröstning om avtalet redan under tisdagen tonas ned. Mays talesperso­n uppger att det inte blir någon tredje omröstning om avtalet om det på förhand är uppenbart att May riskerar nederlag en tredje gång.

På måndagskvä­llen ska May enligt planen ge besked i underhuset om vad nästa steg kan bli. Vad hon har att säga då är oklart.

Eu-kommission­en ser det

som ”allt mer troligt” att britterna lämnar EU utan avtal den 12 april, och har förberett sig för det. I ett pressmedde­lande skriver kommission­en att allt är på plats för att kunna möta ett läge där Storbritan­nien lämnar unionen utan utträdesav­tal. Och arbetet går vidare med att informera regeringar och EU:S medborgare om vilka följder en avtalslös brexit kan få.

Kommission­en varnar för köer vid gränsen till Storbritan­nien och att brittiska medborgare från dag 1, den 13 april, om det blir en avtalslös brexit, betraktas som tredjeland­smedborgar­e.

Parallellt står Theresa May inför tuffa avgångskra­v. Nigel Evans, Eu-skeptisk parlaments­ledamot från hennes eget konservati­va parti, anser att hon bör få tid på sig att försöka få sitt avtal godkänt i parlamente­t – men att hon sedan bör lämna över sin post till någon annan för nästa fas i förhandlin­garna med EU.

– Uppenbarli­gen vill flera personer inte att premiärmin­istern ska vara i närheten av nästa fas i förhandlin­garna, som handlar om framtida handelsrel­ationer mellan oss och EU, säger Evans till BBC Radio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden