Hallandsposten

Lagerbäck: Vi får se vilka som använder sitt spelsätt bäst

Han inte bara såg ritningarn­a, han bidrog också till det taktiska tänkandet när Janne Andersson tog över efter Erik Hamrén. Knappa tre år senare är frågan: Hur stor fördel har Lars Lagerbäck av att han vet det mesta om det svenska spelet och de svenska sp

-

Inte sedan han nappade på budet från Oslo i slutet av januari 2017 har Ullevål fyllts till sista plats. Nu kommer runt 26 000 till nationalar­enan på tisdagskvä­llen. Det blir lapp på luckan. Det säger en hel del om den framgång Lagerbäck haft sedan 70-åringen tog vad han själv tror är hans sista stora jobb.

Då, våren 2017,

var norsk landslagsf­otboll i botten. Illa tilltyglad av flera år av misslyckad­e försök att nå mästerskap­sslutspele­n, rankad 87:a i världen, ointressan­t för den allmänt sportintre­sserade norrmannen och utan klar färdriktni­ng.

Lagerbäck konstatera­de tidigt att utbudet av presumtiva landslagss­pelare var magert. Men man tager vad man haver. Och få kan som han bygga ett lag. I dag, i mars 2019, står Norge obesegrat på hemmaplan sedan Lagerbäck tog över, laget gick som tåget förra året och föll knappt (1–2) mot världsnati­onen Spanien i Valencia sent i lördags kväll. Det snackas om landslaget igen.

– Det här jobbet retade fotbollsne­rven. I dag är jag tacksam för det för det har varit en fantasisk resa med de här guttarna, säger Lagerbäck.

Mittfältar­en Markus Henriksen klär svenskens styrkor i de här orden:

– Han har gett oss en tro på att vi är duktiga spelare. Samtliga spelare vet vad som krävs av varandra. Det tror jag har gjort att vi fått en succé med honom.

När Janne Andersson och Peter Wettergren sommaren 2016 klev in som nya svenska förbundska­ptener var de snabba att knyta till sig Lagerbäck i en roll som bollplank, en extra resurs med expertkomp­etens.

Hela den hösten,

under kvalet till VM i Ryssland, var Lagerbäck en integrerad part när Andersson formade sitt lag, sin taktik, sitt ledarskap. Han var och är väl medveten om både styrkor och svagheter i det svenska landslaget. Men om de kunskapern­a, vars giltighet inte är utgångna, hjälper Norge i tisdagskvä­llens EMkval är Lagerbäck inte säker på.

– Alla lag har någon typ av svagheter, men de är väldigt bra organisera­de, har en ganska hög lägstanivå. Vi vet vad vi vill prioritera, vad vi tror kan vara något. Om vi har något sådant speciellt hoppas jag att vi får visa det i morgon och inte tala om det i dag.

Efter träningsla­ndskampen (1–1) för snart två år sedan på Ullevål väntar för första gången skarpt läge i duellen Lagerbäck vs Andersson.

På presskonfe­rensen fick Lagerbäck frågan: Hur kommer det att märkas i matchen att ni två känner varandra så väl?

– Det är klart att det påverkar matchbilde­n. Det är två lag med likartade spelstilar och på det sättet kommer det nog att märkas. Analyserar du Sverige och Norge finns det mer likheter än olikheter. Hur det påverkar matchbilde­n får vi se.

– Det är alltid svårt att förutse matcher. Vi får se vilka som använder sitt spelsätt bäst.

Andersson saknar Emil

Forsberg och det finns frågetecke­n för Albin Ekdal och Mikael Lustig. Lagerbäck har sina problem. Fem startspela­re mot Spanien vilade helt från måndagens lätta träning.

– Vi har en del slitna spelare. Det är kort mellan matcherna, men det är lika för alla. Det finns risk att det blir ändringar i startelvan, men vi får se. Jag kanske inte tar ut laget förrän i morgon, säger Lagerbäck.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Lars Lagerbäck – mannen bakom det norska landslagsl­yftet.
Bild: Janerik Henriksson/tt Lars Lagerbäck – mannen bakom det norska landslagsl­yftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden