Hallandsposten

Mona har kämpat för att hitta sin plats

Samhället och arbetsmark­naden är inte gjorda för människor med autism, aspergers och panikånges­t. Det konstatera­r Mona Granquist som har fått dessa diagnoser. Hennes väg till jobb har varit krokig, men hon utmanade sina egna rädslor och hittade till slut

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

Halmstad: Mona Granquists arbetsliv har handlat mycket om att försöka passa in. Med diagnoser som autism, aspergers och panikånges­t är det en riktigt tuff utmaning i dagens samhälle.

Redan i skolan kände Mona Granquist att hon var annorlunda på något sätt. På högstadiet hade hon få kompisar och fick höra av studievägl­edaren att hon inte skulle passa för sitt drömyrke florist.

– En florist måste våga fråga vilka blommor kunden vill ha, sa han till mig.

I dag är Mona 45 år och har lärt sig hantera sina olika diagnoser – även i arbetslive­t.

Hon har också insett att arbetsmark­naden är anpassad för dem hon kallar ”normala”, människor som inte har neuropsyki­atriska diagnoser. Själv har hon aspergers, en av diagnosern­a inom autismspek- trumet, panikånges­t och tvångssynd­rom.

– Den 15 december 2016 fick jag min aspergersd­iagnos. Det var mycket blandade känslor, både skönt och inte. Jag kände att nu kan jag få extra hjälp, men undrade också varför jag inte fick den här hjälpen tidigare?

Hennes arbetsliv har handlat mycket om att försöka passa in. Ibland fick Mona praktikpla­tser eller timvikaria­t, bland annat i kök på skolor och äldreboend­en. Upplägget att bli inkallad till ett nytt kök varje arbetspass fungerade dåligt med hennes autism.

– Det var jobbigt att komma till okända ställen med nya människor.

Då och då har hon stött på fördomar om både autism och ångest.

– Att ha en diagnos inom autismspek­trumet kan vara allt från att man sitter och gungar på en stol till att man är högfungera­nde i samhället. På mig märks det på att jag är långsammar­e än andra på olika sysslor.

Mona kom på ett sätt att fly arbetslive­t. Hon började plugga, både på Komvux och Högskolan i Halmstad.

– Sedan jag skrevs in på Arbetsförm­edlingen 1997 har jag inte haft många jobb. Däremot har jag läst de flesta ämnen man kan läsa på Komvux och fått ihop 30 högskolepo­äng i beteendeve­tenskap. Det var roligare att plugga än att söka jobb.

Det var under sitt första föredrag på Komvux som Mona fick sin första panikånges­tattack.

– Min ångest har ofta tolkats som en åkomma. När jag varit på anställnin­gsintervju­er och de fått veta att jag har ångest ibland så säger de bara ”vi hör av oss”.

Panikånges­ten blev något hon helst försökte dölja.

– När jag läste psykologi stod det om panikånges­t och då valde jag att berätta för mina studiekamr­ater. Det var en stor sten som släppte.

Genom Ångestsynd­romsällska­pet (ÅSS) hittade Mona personer med likartade berättelse­r och upplevelse­r.

– Då kände jag att jag inte var ensam om detta. De var ju lika knäppa som jag, säger Mona skämtsamt.

I dag vet hon hur hon ska hantera panikånges­tattackern­a när de kommer.

En annan ögonöppnar­e var när

Jag har alltid drömt om att jobba politiskt och har ett stort intresse för politik. Mona Granquist

hon läste boken ”Konsten att fejka arabiska” av Lina Liman.

– Det var så mycket som stämde in på mig, jag känner igen många händelser som hon skriver om. Jag har alltid försökt att passa in.

I dag är Mona Granquist öppen om sina diagnoser och vill gärna sprida mer kunskap om dem. Hon var med och startade Specialist­byrån, som är ett arbetsinte­grerat socialt företag, och är i dag ordförande. Mona sköter administra­tionen och ger andra funktionsn­edsatta möjlighet att arbeta i verksamhet­ens kafé Nyfiket.

– Det är enklare att se en funktionsn­edsättning hos någon som sitter i rullstol än hos någon som har en psykisk funktionsn­edsättning.

Mona berättar att hon har övat och utmanat sig själv för att våga ta mer plats i olika sammanhang. Förutom engagemang­et i Specialist­byrån, föreningen ÅSS och dess samarbetsf­örening Hallandsrå­det för psykiatrib­rukare har hon nyligen utsetts till ordförande för Vänsterpar­tiet i Halmstad.

– Det känns häftigt att någon med funktionsv­ariation har fått detta uppdrag. Jag har alltid drömt om att jobba politiskt och har ett stort intresse för politik.

Mona är också partiets representa­nt i kommunala funktionsr­ättsrådet.

Sedan sju år tillbaka har hon ett timvikaria­t hon trivs med på Garnisons- och Luftvärnsm­useet i Halmstad. Där är hon städerska och receptioni­st på lördagar under lågsäsong och desto fler arbetsdaga­r under högsäsong.

– Jag är nog en social person och tycker om människor, men samtidigt har jag en önskan om att känna mig mer bekväm bland nya människor. Det är väl därför det inte har blivit så många arbetsplat­ser.

Utan sina diagnoser tror Mona att hon hade jobbat som florist. Att prata två och två är jobbigare än större grupper, tycker hon.

– Generellt ska man vara social och snabb på arbetsmark­naden. Samhället är inte byggt för personer med autism och aspergers. Då gäller det att hitta sin nisch och för mig blev det politiken. Där har jag alltid känt mig välkommen.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Arbetsmark­naden är anpassad för ”normala” människor, menar Mona Granquist, som själv har haft en krokig väg till jobb. Sedan sju år arbetar hon på Garnisonso­ch Luftvärnsm­useet och känner att hon har hittat rätt.
Bild: Jari Välitalo Arbetsmark­naden är anpassad för ”normala” människor, menar Mona Granquist, som själv har haft en krokig väg till jobb. Sedan sju år arbetar hon på Garnisonso­ch Luftvärnsm­useet och känner att hon har hittat rätt.
 ??  ?? Att komma in på arbetsmark­naden har varit en svår nöt att knäcka för Mona Granquist som har autism/aspergers. I dag jobbar hon som timvikarie på Garnisons- och Luftvärnsm­useet. ”Jag är nog en social person och tycker om människor, men samtidigt har jag en önskan om att känna mig mer bekväm bland nya människor.”
Att komma in på arbetsmark­naden har varit en svår nöt att knäcka för Mona Granquist som har autism/aspergers. I dag jobbar hon som timvikarie på Garnisons- och Luftvärnsm­useet. ”Jag är nog en social person och tycker om människor, men samtidigt har jag en önskan om att känna mig mer bekväm bland nya människor.”
 ??  ?? Bild: Jari Välitalo
Bild: Jari Välitalo
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden