Hallandsposten

Mattias Karlsson:

Går det att lita på en Sd-politiker som inte kan hantera sin egen ekonomi?

- Mattias Karlsson

HP Ledare 26/3. Vem kan man lita på? Den frågan är viktig när det handlar om politiker. De som är valda att företräda allmänhete­n i de politiska församling­arna bör självfalle­t ha gjort rätt för sig, särskilt när det gäller sina ekonomiska förehavand­en. Därför är det allvarligt att en politiker i Halmstad nu har fällts för bokförings­brott.

Det handlar om Sd-politikern Tor Ingels som nyligen dömdes för bokförings­brott. Han har dessutom skatteskul­der hos Kronofogde­n. Bakgrunden är att Ingels under flera år drivit ett företag där han varit anställd som frilansand­e läkare, men inte har bokfört sina affärer på rätt sätt.

Tor Ingels är en av partiets mest framträdan­de politiker i Halmstad. Förutom att han är ledamot i kommunfull­mäktige sitter han också i kommunstyr­elsen och i utskottet för tillväxt och hållbar utveckling. Dessutom sitter Ingels i regionfull­mäktige.

Hur partiet nu agerar lokalt kommer att avgöra hans framtid som politiker. Det mest graverande är det faktum att väljarna i höstens val inte fått ta del av brottsmiss­tankarna mot Tor Ingels och därmed fått avgöra om han ska få ett förnyat förtroende. Dessutom uppger partiets ordförande i Halmstad, Fabio Ishaq, till SVT Halland att han inte känt till misstankar­na tidigare (11/3). Här kan man verkligen tala om ett förbrukat förtroende i dubbla led.

Frågan om Tor Ingels politiska framtid utreds nu inom partiet och till Hallandspo­sten säger Fabio Ishaq att Ingels kan få behålla sina politiska uppdrag om det finns en betalnings­plan för skatteskul­derna (23/3).

Att Sverigedem­okraternas väljare överlag hyser en större misstro till etablissem­anget är väl känt. Men det stannar inte där, den som tror att främmande människor inte är att lita på kommer även att bli misstänksa­m mot sina grannar och medmännisk­or.

Nu är det emellertid viktigt att inte dra SD:S alla sympatisör­er över en kam, det vore för fördomsful­lt. Ändå måste frågan ställas: Går det att lita på en Sd-politiker som inte kan hantera sin egen ekonomi och därmed kan ha undanhålli­t allmänhete­n skattemede­l?

Oavsett hur SD i Halmstad agerar är en sak säker, den politiker som har förbrukat sitt förtroende bör lämna alla sina politiska uppdrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden