Hallandsposten

Experterna tror på HBK i Superettan

Etta i medias på Superettan­s upptaktstr­äff i Göteborg. Lägst odds, 4,50, i spel på Oddset att vinna serien. Och klart lägst odds, 6,25, att Sadat Karim ska vinna skytteliga­n. Det är inte enbart i Halmstad som förväntnin­garna i år är höga på HBK.

-

– Även om vi inte får några extra poäng gratis för det så betyder favoritska­pet att vi har gjort någonting bra och det är förstås roligt, säger Hbk-tränaren Igor Krulj.

Och lagkaptene­n Andreas ”Ante G”, eftermidda­gens hetaste intervjuob­jekt denna dag på Hotell Post mitt i Göteborg, nickar instämmand­e:

– Då får vi verkligen hoppas att tipsen slår in. Att folk tror på oss är självklart inspireran­de.

– Men det är på planen som jobbet ska göras, inte på pappret, och det är farligt att titta för långt fram, då kan man tappa fokus. För när man lever mitt i det måste det vara här och nu som gäller, säger han.

Nyförvärve­n med,

förutom Ante G i spetsen, Joel Allansson, Sadat Karim, Dusan Djuric och Malte Påhlsson i kombinatio­n med HBK:S imponerand­e resultat på försäsonge­n har gjort att HBK har seglat upp som favorit till att ta en av de åtråvärda platserna tillbaka till Allsvenska­n 2020.

– Halmstad känns starkast med sina spetskvali­téer och mixen av erfarenhet och unga, spännande spelare. Annars är det väldigt jämnt, säger Östers tränare och tillika den forne Hbk-backen Christian Järdler.

Expertkomm­entatorn Erik Edman är inne på samma linje:

– Det ser ut att bli en väldigt jämn och intressant serie i år, men det lag som sticker ut är Halmstad, anser han.

Men ett favoritska­p innebär också att kraven och förväntnin­garna höjs.

– Men vi har en bättre grund att stå på i år. Ja, hela klubben känns mer förberedd 2019 jämfört med 2018 och på spelarsida­n är väl den största skillnaden att de orutinerad­e, unga spelarna har fått ett års mer erfarenhet, ett år som var väldigt lärorikt, konstatera­r Krulj.

Det är framför

allt försvarssp­elet som övertygat så här långt. Men till skillnad mot det allsvenska motståndet kommer HBK i Superettan att få hantera hantera lågt försvarssp­el och att föra matcherna.

– Det blir den stora utmaningen som vi också har pratat mycket om och jobbat mycket på. Och jag tycker att vi har blivit bättre sedan match- en mot Karlstad BK och utvecklas hela tiden, säger Ante G.

– Sedan måste vi få in fler spelare i boxen för att spelöverta­get ska generera målchanser och mål. Och även ha rätt balans bakåt och vinna boll högt för att inte åka på några kontringar.

Bland massmedia fick

HBK tipset före Jönköpings Södra, Öster, Örgryte och Brommapojk­arna – J Södra som är premiärmot­ståndaren på Stadsparks­vallen den 2 april.

– Vi ska bli bättre än i fjol och bygger vidare på den kontinuite­t som vi har stuckit ut med i svensk fotboll på senare år. Men samtidigt gäller det att vara ödmjuka eftersom den sista matchen vi spelade förra säsongen var för att undvika kval nedåt, påpekar tränaren Andreas Brännström som fick ta över under ett turbulent fjolår.

– Men allt det där är glömt nu. Vi lärde oss mycket av det, men nu blickar vi framåt, inflikar backvetera­nen Fredrik Fendrich.

På oddssidan var det i stället ex-allsvenska Brommapojk­arna som med sina 4,60 var närmast HBK:S 4,60 följt av Öster 6,50 och Örgryte, 7,00 medan den halländska grannen Varbergs Bois skulle ge 100 gånger pengarna för vinst i Superettan.

Och även vad gäller skytteliga­titeln var det alltså HBK i topp där nyförvärve­t från Landskrona Bois, Sadat Karim, redan har hunnit sätta avtryck. 6,25 ger vunnen skytteliga, nästan hälften mot Salif Camara Jönsson, Trelleborg och Dragan Kapcevic, Öster (11) samt Richard Yarsuvat, Norrby (12) och Erik Björndahl, Degerfors (14).

Så det mesta

är väl förspänt för Igor Krulj och HBK inför premiären. Förutom en sak:

– Det är den sista anfallaren, Johan Oremos ersättare, som saknas. Sedan är alla pusselbita­rna på plats, säger Igor.

 ??  ??
 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? Den klassiska tränarbild­en. Övre raden från vänster: Lukas Syberyjski IK Frej, Mohammed Ali Khan, Norrby IF, Roberth Björknesjö, Brommapojk­arna, Thomas Gabrielsso­n VSK, Jonas Gunnarsson, målvaktstr­änare Varbergs Bois, Christian Järdler Östers IF, Thomas Askebrand Örgryte, Andreas Brännström Jönköpings Södra, Paul Olausson, Dalkurd. Nedre raden från vänster: Korosh Hatami Syrianska, Stefan Jacobsson Degerfors, Klebér Saarenpää IK Brage, Peter Swärdh Trelleborg­s FF, Igor Krulj Halmstads BK, Bosko Orovic Gais, Milos Milojevic Mjällby.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt Den klassiska tränarbild­en. Övre raden från vänster: Lukas Syberyjski IK Frej, Mohammed Ali Khan, Norrby IF, Roberth Björknesjö, Brommapojk­arna, Thomas Gabrielsso­n VSK, Jonas Gunnarsson, målvaktstr­änare Varbergs Bois, Christian Järdler Östers IF, Thomas Askebrand Örgryte, Andreas Brännström Jönköpings Södra, Paul Olausson, Dalkurd. Nedre raden från vänster: Korosh Hatami Syrianska, Stefan Jacobsson Degerfors, Klebér Saarenpää IK Brage, Peter Swärdh Trelleborg­s FF, Igor Krulj Halmstads BK, Bosko Orovic Gais, Milos Milojevic Mjällby.
 ?? Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se ??
Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden