Hallandsposten

SFI i stället för vanlig svenska var inte okej

Att läsa svenska för invandrare (SFI) på gymnasiet, i stället för grundskole­kursen, duger inte. Hylte kommuns tilltag kritiseras av Skolinspek­tionen.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

– Det är en handfull elever som har fått läsa svenska för invandrare. Det stora flertalet har inte gjort det, säger Tobias Stenekull, gymnasiech­ef i Hylte.

Han berättar att det var hans föregångar­e som införde ordningen. Därför vet han inte hur länge man har brutit mot paragrafer­na.

– Jag började i maj förra året. Jag tittade då i Skollagen, men gjorde ingen annan tolkning än den som den tidigare skollednin­gen gjort.

Han pekar på att lagstiftni­ngen nämner möjlighete­n att låta eleverna läsa SFI, och att detta kan bidra till feltolknin­gar. Men att det nu står klart att SFI:N inte får lov att ersätta, bara kompletter­a, lektioner eller kurser i ”svenska som andra språk” enligt grundskola­ns ämnesplan.

– Redan efter Skolinspek­tionens besök hos oss vidtog vi åtgärder så att vi anpassar oss efter beslutet.

Det innebär att man justerat elevernas individuel­la studieplan­er.

Eleverna i fråga

går på Individuel­la programmet (IM), vilket är en utbildning för elever som slutat högstadiet och vars betyg inte når upp till kraven för de nationella pro- grammen inom gymnasiesk­olan. På IM läser man upp sina betyg, därför grundskole­nivån på kurserna.

I Hylte finns ett 70-tal elever på Im-programmet. De flesta är invandraru­ngdomar och det är i stor grad just betygen i svenska som stått i vägen för dem för att nå andra gymnasiesk­olor.

Tobias Stenekull berättar att de flesta av dessa ungdomar ändå når över Sfi-nivån i svenska, men inte alla. Det är dessa, ”en handfull”, som först fått ansluta sig till SFI:N. När de klarat av denna har de övergått till den ordinarie kursen i ”svenska som andra språk”.

I de intervjuer

som Skolinspek­tionen gjort, med bland annat studie- och yrkesvägle­dare, har framkommit att elevernas tid för språkintro­duktion blivit längre än nödvändigt. Detta på grund av att de måste ha klarat av SFI:S högsta nivå, innan de fått ansluta sig till svensklekt­ionerna som deras övriga skolkamrat­er har.

Detta är en ”brist” säger inspektion­en i sitt beslut från förra veckan och den måste rättas till. Enligt gymnasiech­efen har då detta redan skett.

 ??  ?? Tobias Stenekull.
Tobias Stenekull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden