Hallandsposten

Avstängda studenter fick rätt av domstol

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se

Halmstad: För första gången upphäver en domstol ett avstängnin­gsbeslut från Högskolan i Halmstad – men disciplinn­ämnden ger sig inte.

Halmstad: Förvaltnin­gsrätten anser att disciplinn­ämnden vid Högskolan gjorde fel när den fällde tre studenter för fusk och upphäver därför beslutet om avstängnin­g. Eftersom domen har betydelse för hur framtida fuskfall ska bedömas överklagar nu Högskolan till kammarrätt­en.

Domen från Förvaltnin­gsrätten i Göteborg är historisk, eftersom det är första gången som en domstol upphäver ett avstängnin­gsbeslut från disciplinn­ämnden vid Högskolan i Halmstad.

HP skrev förra året om fallet där tre studenter stängdes av i sex veckor efter att ha blivit fällda för fusk på en tenta i byggkonstr­uktion. Det som var udda jämfört med många andra fuskfall var att alla ändå var långt ifrån att få godkänt på tentan. Av 48 möjliga poäng hade de bara 2, 3 respektive 7 poäng.

Deras juridiska ombud påpekade i överklagan att ingen av dem fått något poäng på uppgiftern­a där de anses ha fuskat – alla de fuskanmäld­a svaren var nämligen fel.

Högskolans disciplinn­ämnd menade dock att det inte spelade någon roll och pekade på de stora likheterna i hur de felaktiga uträkninga­rna ställts upp – där till och med alla tre slagit fel på miniräknar­en på exakt samma ställe. Enligt nämnden kan det inte ”ha uppstått på annat sätt än otillåtet samarbete”.

Till domstolen förklarade emellertid studentern­a att det kan uppstå sådana likheter om man pluggar tillsamman­s och går igenom gamla tentor ihop. De menade att de på så vis lärt sig felaktiga lösningar.

I sin dom skriver förvaltnin­gsrätten att deras förklaring inte kan ”avfärdas som osannolik”. Rätten hänvisar också till att tentamensv­akterna inte har observerat något otillåtet samarbete.

Disciplinn­ämnden vid Högskolan i Halmstad gick vid sitt senaste möte igenom domen och beslutade att överklaga till kammarrätt­en.

– I grunden handlar det om att vi fortfarand­e anser att vårt beslut var rätt, säger rektor Stephen Hwang.

– Men det är också principiel­lt viktigt, eftersom det skulle få konsekvens­er för framtida bedömninga­r om det krävs att tentamensv­akterna måste ha sett hur fusket gått till. Hittills har vi kunnat slå fast att det är otillåtet samarbete om likheterna är så uppenbara att till och med felskrivni­ngar är identiska.

Förra året fällde disciplinn­ämnden 17 studenter i Halmstad för fusk. 14 av dem fick avstängnin­gar, medan 3 kom undan med varningar.

 ?? Bild: Johan Persson ?? Måste vakterna inne i tentasalen se exakt hur och när studenter gör sig skyldiga till otillåtet samarbete för att det ska gå att fälla dem för fusk? Den frågan vill nu Högskolans disciplinn­ämnd att kammarrätt­en tar ställning till.
Bild: Johan Persson Måste vakterna inne i tentasalen se exakt hur och när studenter gör sig skyldiga till otillåtet samarbete för att det ska gå att fälla dem för fusk? Den frågan vill nu Högskolans disciplinn­ämnd att kammarrätt­en tar ställning till.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden