Hallandsposten

Höjd p-avgift föreslås – dyrast blir laddplatse­r

Halmstad: P-avgiften i City föreslås bli nästan 70 procent dyrare, utom för p-husen Svartmunke­n och Torggarage­t. Enligt förslaget ska dessutom en extra hög avgift tas ut för laddplatse­r – något som får tummen ner av ordförande i teknik- och fritidsnäm­nden

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: P-avgiften föreslås bli nästan 70 procent högre i city. Dessutom finns det planer på att ta ut en avgift på 40 kronor per timme för laddplatse­r.

Höjningarn­a föreslås efter en översyn av parkerings­taxorna som gjorts av teknikoch fritidsför­valtningen. I dag är timtaxan för parkering på allmän platsmark 12 kronor för röd zon, 6 kronor för blå zon och 3 kronor för gul zon. Dessa avgifter har gällt sedan 2010.

Förslaget går ut på att höja taxorna med nästan 70 procent. För röd zon innebär det 20 kronor per timme, för blå 10 kronor och för gul 5 kronor. Förvaltnin­gen skriver i sitt förslag att Halmstad har låga avgifter jämfört med andra städer i samma storlek. Både Helsingbor­g och Norrköping ligger på 20 kronor för röd zon, medan Borås tar 25 kronor. Växjö ligger på 18 kronor och Kalmar på 10.

Även i det nya parkerings­huset Svartmunke­n samt i Torggarage­t föreslås en höjning av taxan. Höjningen är dock inte lika stor som grundförsl­aget för röd zon som dessa två p-hus ligger i. Istället för 20 kronor per timme är förslaget att det ska kosta 15 kronor per timme att parkera i Svartmunke­n och 5 kronor per påbörjad 20-minuterspe­riod i Torggarage­t.

– Anledninge­n till att man föreslår en lägre höjning i p-husen är att man vill styra parkeringe­n hit. Syftet med detta är i sin tur att minska trafiken i stan, säger Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnäm­nden.

Förvaltnin­gen vill dessutom se en högre timavgift – 40 kronor – för laddplatse­r. Denna ska gälla alla dagar dygnet runt. Syftet är att laddfordon inte ska blockera platsen längre än nödvändigt och att kommunen ska få täckning för sina kostnader för laddplatse­n.

Håkan Björklund är dock tveksam.

– Jag är inte helt förtjust i att man ska försämra incitament­et för att skaffa elbil. Det blir inte lockande att ställa sig på de här platserna och kanske man då i stället väljer att ladda hemma och sedan ställer sig på vanliga p-platser. Som centerpart­ist ser jag hellre att man skapar andra lösningar, säger han.

Ola Nilsson (MP), ledamot i nämnden, uppger att han ännu inte tagit ställning.

– Jag går och grubblar. Anledninge­n till att man vill göra detta är att elfordon inte ska bli stående i onödan på de fåtal platser som finns vilket är en risk om man har samma avgift som på övriga p-platser. Samtidigt tycker jag att avgiften är ganska hög. Kanske kan man tänka sig en annan variant så att det inte blir så stor skillnad mot de vanliga p-platserna, säger han.

Politikern­a i nämnden ska behandla förslaget på sitt sammanträd­e nu på tisdag.

 ?? Bild: Johan Persson ?? I Svartmunke­n och Torggarage­t föreslås höjningen bli lägre i syfte att styra parkeringe­n till p-hus i stället för gatorna i city.
Bild: Johan Persson I Svartmunke­n och Torggarage­t föreslås höjningen bli lägre i syfte att styra parkeringe­n till p-hus i stället för gatorna i city.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden