Hallandsposten

”Bonde-fredrik” om livet efter tv-succén

Han blev utsedd till ”Årets kändis” av Hänt Extra och toppade alla stora löpsedlar – 2007 var hallänning­en Fredrik Karlsson Wirén med i ”Bonde söker fru”. Men hur lever egentligen en av Sveriges mest kända grisbönder i dag? Och hur firar han påskafton? De

-

Kultur & nöje: Grisbonden Fredrik Karlsson Wirén toppade många löpsedlar efter sin medverkan i ”Bonde söker fru” 2007. Men vad hände sedan? Hur ser hans vardag ut? Ja, frågorna är många – och HP har svaren.

Vi drar tillbaka klockan tolv år. Fredrik var 24 år och jobbade som grisbonde på Munkagård, strax utanför Ysby i Laholms kommun. Över en natt blev han känd genom tv-rutan när han medverkade i ett av Sveriges mest populärast­e dejtingpro­gram på TV4.

– För många år sedan jagade jag och min bästa kompis samma tjej. Jag förlorade kampen om henne och då sa jag på skämt: ”Jahaaa, då får jag väl söka till Bonde söker fru”. Kompisen var på mig att faktiskt göra det och gav sig inte, så jag var tvungen att genomföra det. När jag överraskan­de nog kom med tänkte jag ”okäääj”, skrattar Fredrik.

Solen skiner och hönsen kuckelikua­r. Jag möter grisbonden på hans gård Karlslätt i Ränneslöv, utanför Laholm. I dag bor Fredrik inte ensam – här bor också frun Helena, döttrarna Olivia fyra år och Cornelia två år, katten Khadaffia och så nio hönor och en tupp. Jag får träffa dem alla, men den stora frågan är givetvis – var är grisarna?

– De har vi på mitt föräldrahe­m i Staffansto­rp där jag jobbar som grisbonde. Men jag arbetar också på en trädgårdsf­irma i Höganäs.

Påsken är kommen och passande nog har Fredrik värpande höns på gården.

Hur brukar ni fira påskafton?

– Det blir med släkten bara. Det var väldigt länge sedan som vi målade några ägg, men det kanske vi får ta upp nu igen när barnen börjar bli lite äldre.

Vi kliver in i det röda huset med vita knutar, sätter oss i vardagsrum­met som har en mossgrön heltäcknin­gsmatta och där barnleksak­erna är framme för att underhålla de små tjejerna.

Snabbt kommer Fredrik in på tiden då han toppade flera löpsedlar runt om i landet. För tolv år sedan var han singel, dansade gammeldans och var ofta på raggarkväl­lar. Med sin stora personligh­et och breda dialekt charmade han många brevskriva­re.

– Jag tror att det kom in 37 brev till mig. Det var såklart jädrigt roligt, man visste ju inte riktigt vad man kunde förvänta sig.

I oktober 2007 presentera­des bonden från Laholm för svenska folket. Det tittarna då inte visste var att Fredrik skulle bli en av de mest uppmärksam­made i tv-programmet.

– Många visste plötsligt vem man var, och hela grejen var väldigt speciell. Filmkamero­rna var överallt och i vissa fall blev det att filmteamet iscensatte vad man skulle säga eller göra. Det blev lite stelt ibland.

En scen som visar på nervositet är bland annat speeddejt-klippet med brevskriva­ren Lena Granström. Under dejten hör man hur Fredrik försöker rädda tystnaden med sina återkomman­de uttryck som ”jahaaa, ”mmm” och ”okäääj”.

– Jag tror faktiskt att det finns ett falskt klipp från just den dejten. Visst var det tyst, men så jäkla tyst som det verkar ha varit... neee det vet i katten alltså. Någon har redigerat det.

Det är dock inte konstigt om det blir stelt när man har fyra dejter hemma samtidigt. Hur tacklade du alla jobbiga stunder?

– Man fick ju försöka prata med alla så gott det gick. Just under speed-dejten hade jag en fusklapp med lite ämnen man kunde prata om, men det gick inte så bra alltid ändå.

Vad tar du med dig från programmet?

– Jag ångrar absolut inte min medverkan. Jag har blivit väldigt mycket bättre på att ta för mig – jag

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Grisbonden från Laholm blev en av de mest uppmärksam­made bönderna i ”Bonde söker fru”. För tolv år sedan medverkade han i tv-programmet och med sin stora personligh­et charmade han många.
Bild: Roger Larsson Grisbonden från Laholm blev en av de mest uppmärksam­made bönderna i ”Bonde söker fru”. För tolv år sedan medverkade han i tv-programmet och med sin stora personligh­et charmade han många.
 ??  ?? I dag bor Fredrik Karlsson Wirén på sin gård i Ränneslöv i Laholms kommun. Här bor han tillsamman­s med sin fru Helena, döttrarna Olivia fyra år och Cornelia två år.
I dag bor Fredrik Karlsson Wirén på sin gård i Ränneslöv i Laholms kommun. Här bor han tillsamman­s med sin fru Helena, döttrarna Olivia fyra år och Cornelia två år.
 ??  ?? Fredrik i tv-programmet ”Bonde söker fru” 2007.
Fredrik i tv-programmet ”Bonde söker fru” 2007.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden