Hallandsposten

Amanda dog hos IS i Syrien – men det ljusnar för barnen

Halland: Amanda Gonzalez konvertera­de till islam under ungdomen i Falkenberg. Så har hennes far, Patricio Galvez, berättat om sin döda dotter, vars sju barn han nu försöker få hem från det syriska lägret. Var det alltså här hennes väg började, den som led

- Håkan Bergström hn@hallandspo­sten.se 010-471 52 67

Under ungdomen i Halland började Amanda Gonzalez intresse för islam och hon flyttade senare till IS i Syrien där hon dog. Anhöriga har kämpat för att få hem hennes sju barn och nu ser de ut att ha lyckats: barnen förs till Sveriges konsulat i Irak.

Hur var det innan hon radikalise­rades i Göteborg och träffade jihadisten Michael Skråmo?

Hennes far Patricio Galvez, som kämpar för att få hem sina lidande föräldralö­sa barnbarn från Syrien, har i olika intervjuer berättat om hur överraskad han blev av Amandas vägval. Han har i en intervju i Dagens Nyheter förlagt hennes omvändelse till islam till ungdomen i Falkenberg, där Amanda bodde med mamma och syskon efter att föräldrarn­a hade separerat. Var det så?

– Jag kommer mycket väl ihåg Amanda och hennes familj, säger en företrädar­e för den islamiska föreningen i Falkenberg.

– Men det var mest som grannar jag minns dem, för vi bodde i närheten av varann. Amanda var en mycket väluppfost­rad och artig flicka, säger han.

Vad gäller religionen är det mest mammans övertygels­e som denne muslimske företrädar­e minns. Även hon, med sin svenska bakgrund, valde att bli muslim när familjen bodde på Falkagård. Denna Amandas mamma, de nu föräldralö­sa barnens mormor, får senare en särskild uppmärksam­het, för även hon beger sig under en tid till IS i Syrien.

Och bara som en parentes i sammanhang­et: 1999, många år före det vägvalet, blev Amandas mor tillfrågad i en enkätfråga i Hallands Nyheter: ”Vad är det bästa med Sverige?” Hennes svar: ”Karlar!”

Hon log glädjefyll­t rätt in i kameran.

Familjen har sin bakgrund i Varberg. Men efter föräldrarn­as separation flyttade Amanda med mamma och syskon till Falkenberg 2002, då Amanda var 12 år. Först till Vinberg, ett år senare till en bostad i närheten av Skrea strand och kring årsskiftet 2005-2006 till Falkagård.

Amanda Gonzalez, med svensk mamma och invandrad chilensk pappa, valde att gå Medieprogr­ammet på Falkenberg­s gymnasiesk­ola. På skolkortet stod hon leende bland klasskamra­terna det första gymnasieår­et 2006-2007. Men i skolkatalo­gen de kommande två åren lyser hon med sin frånvaro. Förklaring­en?

– Hon flyttade till Göteborg för att där gå en teaterlinj­e på gymnasiet, säger Amanda Gonzalez mormor.

Men även då vistades hon naturligtv­is tidvis hos mamman på Falkagård, och det är av allt att döma i den Falkenberg­smiljön som hon tar det första stegen in i en muslimsk övertygels­e.

För det finns en unik berättelse, hennes egna ord, om hur hon valde sin religiösa inriktning.

Vi får hjälp av en insatt person att hitta hennes blogg, där den ännu ligger kvar men är svårhittad på nätet. I bloggen presentera­r hon sig som Amanda, svensk konvertit sedan 2008, hälften svensk, hälften chilenare – och hon är noga med att påpeka att hon inte vill ha några

”hatiska kommentare­r” till sin blogg.

I ett inlägg från 2009, då hon är 19 år, har gått ut gymnasiet och för en tid åter är bosatt på Falkagård, skriver hon om ”Min väg till islam”. Hon konstatera­r att hon visserlige­n gick i söndagssko­lan som liten, men att det egentligen var en uppväxt utan tro på Gud:

”Tänkte dock på att det skulle vara konstigt om allt bara skulle vara svart när man dog. Utan att tänka, utan någonting. Den tanken gjorde mig lite rädd”, skriver hon i bloggen.

Men sedan? Jo, hon berättar från sin tillvaro på Falkagård:

”2007, i slutet av sommaren, lärde jag känna en muslim, vi diskuterad­e inte så mycket om islam men jag började ändå så småningom, ju mer jag lärde känna min nya vän, att bli intressera­d. Samtidigt hade min mamma mycket kontakt med våra muslimska grannar, kommer ihåg hur hon exalterat en gång berättat för mig om uttrycket Mashaallah.

Jag gillade att slå vad och tävla (gör jag fortfarand­e), så jag slog vad med min nya vän att jag kunde lära mig Ayat al-kursi under höstlovet! Jag satt där med mina

”För att göra det enkelt för er så behöver ni inte skicka mer papper till mig. Jag är inte i Sverige och kommer nog aldrig i mitt liv komma tillbaka... så för er egna skull kan ni inte bara lägga ner allt.” Amanada Gonzalez

alldeles för stora kläder, eftersom jag var en streetdans­ande hiphopare på den tiden, och hörde nu på en vers från Koranen i högsta volym. Om och om igen hela veckan, kanske lite längre tills jag kunde den. Hade fönstret öppet så hela grannskape­t kunde höra det. Alla måste ha trott att det var en muslim.”

(Ayat al-kursi är en ofta citerad och reciterad vers från Koranen.)

Och det var vid den här tiden, skriver hon, som hennes inre förändrade­s och att både hon själv och hennes mamma under loppet av några månader blev muslimer.

Även om denna text handlar om Amanda Gonzalez, så hör hennes mor till historien. För även hon kom att bege sig till IS och Syrien under en tid. Mamman uppmärksam­mades i en kanadensis­k dokumentär – och även i svensk tv – för att hon i en av journalist­er riggad situation skulle ha avslöjat sig som villig att hjälpa en annan västerländ­sk kvinna att komma till IS. Bland annat genom att erbjuda denna kvinna att bli en andra fru till Michael Skråmo.

Nära anhöriga hävdar bestämt att Amanda Gonzalez mor, som återvände till Sverige för några år sedan och numera bor under skyddad identitet i Göteborg, sedan länge tagit avstånd från Is-tiden och att hon nu är hårt involverad i att få hem sina barnbarn.

Via omvägar meddelar hon själv att hon just nu inte orkar tala med oss.

Men åter till Amanda Gonzalez, de sju barnens avlidna mor. Snart efter ungdomsåre­n i Falkenberg flyttade hon till Göteborg, blev 2010 hustru till den svensk-norske jihadisten Michael Skråmo, som fungerat som radikal muslimsk predikant i Göteborgst­rakten.

De fick en pojke 2011, en pojke 2012, tvillingfl­ickor 2013. Som fyrabarnsf­öräldrar tog de 2014 beslutet att bege sig till Is-området i Syrien, därmed ansvariga för att vilja liera sig med en av vår tids mest ondskefull­a och våldsbejak­ande konstrukti­oner, den numera i stort sett besegrade Islamiska staten. Där i Raqqa och dess närhet i Syrien fick paret ytterligar­e tre barn. Och det är dessa sju barn, oskyldiga som alla barn till sina föräldrars gärningar och beslut, som de anhöriga kämpar för att få hem.

Amanda Gonzalez, som nu i mars skulle ha fyllt 29 år, dog för några månader sedan vid granatatta­cker mot de sista Is-fästena i Baghouz vid gränsen mellan Syrien och Irak. Michael Skråmo dog ett par månader senare vid andra strider i området.

Här hemma hade Amanda både socialt nätverk, släktingar och ett sammanhang. Ändå gjorde hon sitt val.

– Så säger kanske alla om sina barnbarn, men hon var faktiskt snäll och väldigt godhjärtad. Vad skulle hon ge sig dit för? säger Amanda Gonzalez mormor.

Den sista gången svenska myndighete­r hörde av Amanda var för en struntsak, att hon var stämd vid tingsrätte­n för att inte ha betalt en kontokorts­skuld på 2 842 kronor.

Från Syrien skickade hon ett mejl till tingsrätte­n den 6 april 2016: ”För att göra det enkelt för er så behöver ni inte skicka mer papper till mig. Jag är inte i Sverige och kommer nog aldrig i mitt liv komma tillbaka. . .så för er egna skull kan ni inte bara lägga ner allt.”

Så säger kanske alla om sina barnbarn, men hon var faktiskt snäll och väldigt godhjärtad

Amanda Gonzalez mormor

 ?? Bild: Privat ?? Amanda Gonzalez i ungdomen, långt innan hon med barn och man valde att bege sig till IS i Syrien. ”En streetdans­ande hiphopare”, beskrev hon sig som innan islam lockade henne.
Bild: Privat Amanda Gonzalez i ungdomen, långt innan hon med barn och man valde att bege sig till IS i Syrien. ”En streetdans­ande hiphopare”, beskrev hon sig som innan islam lockade henne.
 ?? Bild: Privat ?? Amanda Gonzales träffade jihadisten Michael Skråmo i Göteborg och de gifte sig 2010.
Bild: Privat Amanda Gonzales träffade jihadisten Michael Skråmo i Göteborg och de gifte sig 2010.
 ?? Bild: Falkenberg­s kommun ?? Amanda Gonzales hade precis börjat Medieprogr­ammet på Falkenberg­s gymnasiesk­ola 2006, då bosatt på Falkagård.
Bild: Falkenberg­s kommun Amanda Gonzales hade precis börjat Medieprogr­ammet på Falkenberg­s gymnasiesk­ola 2006, då bosatt på Falkagård.
 ?? Bild: Privat ?? Patricio med ett av barnbarnen, lidande under svåra omständigh­eter.
Bild: Privat Patricio med ett av barnbarnen, lidande under svåra omständigh­eter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden