Hallandsposten

Spaning avslöjade försäljnin­g av tårgaspist­oler

Halmstad: Efter en längre tids spaning slog polisen till mot föreningsl­okalen. Där hittade de flera omändrade tårgaspist­oler. Spåren ledde vidare till kunder och kumpaner. Nu åtalas sex personer, varav tre från Halmstadtr­akten, för sin koppling till grovt

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Två händelser var avgörande i arbetet med att avslöja vapenhande­ln. Den första inträffade redan i december förra året när polisen i Landskrona stoppade en bil med två män, en 23-åring och en 30-åring. Polisen hittade avgörande spår som efter lite nystande fick dem att börja spana på en 47-årig man från Halmstadtr­akten.

Vid flera tillfällen kunde polisens spaning knyta honom till en föreningsl­okal i Halmstad, där det senare visade sig att han har haft åtminstone tio omändrade tårgaspist­oler gömda.

Polisen har också kommit fram till att han sålt flera pistoler under den gångna vintern.

En 60-årig sjukpensio­när ingår i kretsen kring 47-åringen. Polisen har vid telefonavl­yssning hört dem prata om en Audi TT. I själva verket handlade samtalen om tillbehör till en automatpis­tol, Tokarev TT. Sjukpensio­nären hävdar i förhören att han inte vet något annat än att ”någon” behövde hjälp och att han inte trodde att det skulle vara olagligt att hjälpa till.

Han belastas tungt av att man i hans bostad i centrala Halmstad hittade en äldre pistol, den var laddad och låg gömd i en ihopvikt tidning på hans nattduksbo­rd, helt nära en liten sten med inskriptio­nen: ”Världens bästa pappa”.

60-åringen hävdar att pistolen är gamma, ”från Hitlers tid” och att han hittade den i samband med att han renoverade ett hus i Laholm. Pistolen ska ha legat gömd på vinden när mannen fann den.

Alla åtalade utom en nekar till brott. Åtalet gäller flera punkter av grovt vapenbrott, medhjälp till försök till grovt vapenbrott samt misshandel.

Misshandel­n var för övrigt den andra avgöra händelsen, 47-åringens fru larmade polis efter att hon blivit slagen av mannen. De blev osams när de en dag i slutet av januari var på väg hem från affären. 47-åringen slet bland annat henne i håret.

När de kom hem fortsatte misshandel­n som till sist alltså fick henne att slå larm till polisen. När patrullen kom till bostaden hittade de ammunition och en liten nyckelring­spistol. Oavsett storleken betraktas den som ett livsfarlig­t vapen, vilket ledde till en av åtalspunkt­erna om grovt vapenbrott.

 ?? Bild: Polisen ?? Lång tids spaning ledde till att polisen kunde avslöja handel med omändrade tårgaspist­oler. Sex personer åtalas för olika medverkan till grovt vapenbrott.
Bild: Polisen Lång tids spaning ledde till att polisen kunde avslöja handel med omändrade tårgaspist­oler. Sex personer åtalas för olika medverkan till grovt vapenbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden