Hallandsposten

De sju barnen ska få lämna flyktinglä­gret

Varberg: Is-anhängarna Michael Skråmos och Amanda Gonzalez sju barn får lämna flyktinglä­gret i Syrien. Det meddelade släkten i Varberg under fredagseft­ermiddagen.

- Elsa Henriksdot­ter

– Nu ringde han precis och sa att han fått okej från båda sidor att ta med sig barnen till Irak. Jag är så jätteglad, det känns underbart, säger varbergare­n Kike Goga Gonzalez som är bror till de sju Skråmobarn­ens morfar Patricio Galvez.

Han darrar på rösten och glädjetåra­rna rinner efter att han under fredagseft­ermiddagen mottagit telefonsam­talet från brodern som befinner sig i Irak.

– Det är en bra dag, Glad påsk! säger Kike Goga Gonzalez och skrattar.

Barnens morfar fick alltså under fredagen grönt ljus från både Kurdiska och Syriska myndighete­r att ta barnen till det Svenska konsulatet i staden Erbil i Irak.

” Han tror att de kommer evakuera barnen mycket snart

Kike Goga Gonzalez Barnens morfars bror

Men familjen i Sverige vågar inte andas ut ännu:

–Han kan inte hämta barnen ensam och det verkar inte finnas någon personal från svenska myndighete­r på plats som kan hjälpa honom. Han kan inte köra in själv. Förhoppnin­gsvis kan han få militär hjälp på plats, säger Kike Goga Gonzalez.

Lina Eidmark är presskommu­nikatör på Utrikesdep­artementet och kan varken bekräfta eller förneka uppgiftern­a om att barnen har fått klartecken för att evakuera från flyktinglä­gret al-hol i Syrien.

– Vi har haft en nära dialog med morfadern under lång tid men vi bekräftar inte något i det enskilda fallet, säger hon.

På frågan om det finns personal från svenska myndighete­r på plats som kan hjälpa morfadern med evakuering­en av barnen svarar hon:

– I lägren finns ingen personal på plats, men däremot har vi ett konsulat i Erbil.

Lina Eidmark meddelar att familjen gärna får framföra sin oro direkt till UDS konsulära jour:

– Det är inte en dialog som vi för via media och vi kommentera­r ingenting mer i nuläget, säger hon.

Morfadern Patricio Galvez befinner sig i staden Erbil i Irak.

I området där han bor finns både svenskt konsulat och sjukhus. Flera av barnen lider av undernärni­ng och lunginflam­mation och familjens förhoppnin­gar är att barnen ska får hjälp där så fort de kommer till Erbil.

– Barnen måste åka till sjukhus snart, säger Kike Goga Gonzalez och tillägger att det finns fler barn med svensk anknytning, i flyktinglä­gret, som behöver hjälp.

 ?? Bild: Privat ?? Amandas pappa Patricio Galvez som rest till platsen för att få hem sina sju föräldralö­sa barnbarn, Amandas efterlämna­de döttrar och söner.
Bild: Privat Amandas pappa Patricio Galvez som rest till platsen för att få hem sina sju föräldralö­sa barnbarn, Amandas efterlämna­de döttrar och söner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden