Hallandsposten

Många djur förgiftas när de äter påskgodis

Halmstad: Godsaker på middagsbor­det, godis i mängder och vackra liljeväxte­r i hemmet hör påsken till. Men håll ett vakande öga på husdjuren.

- Jennifer Last

Påskbuffé och sockerfros­sa i påskäggen brukar vara standard under den kommande långhelgen.

Men det gäller att vara på sin vakt om någon av familjemed­lemmarna är husdjur. Godsakerna är nämligen vanliga anledninga­r till att framför allt hundar och katter får avsluta högtiden med ett veterinärb­esök.

– Det blir ett uppsving på kliniken under högtiderna. Det största problemet är mat och godis. Hundar har koll på var man är och vad som finns på borden. Och de är listiga, de passar på när man inte ser, säger Kristina Widmark, chefsveter­inär på Hallands djursjukhu­s.

Olika djur påverkas olika mycket. Kristina Widmark menar att det handlar om hur mycket de får i sig. Framför allt är det choklad, vindruvor, russin och nötter som hunden ska hålla sig borta från, men ljusare mjölkchokl­ad är inte lika farligt som den mörkare chokladen med högre kakaohalt.

Hur man märker om sin fyrbenta familjemed­lem har fått i sig något de inte tål kan också variera.

– De ändrar sitt normala beteende. Hundar kan drägla, darra, bli slöa, få diarré. Katter går oftast och gömmer sig, säger Kristina Widmark.

Vad gäller katter är det inte maten som lockar, enligt Kristina Widmark, utan snarare blommorna som pryder hemmet under högtiden.

– Katter är inte lika mycket för mat. Däremot är liljeväxte­r dåligt för dem. Har man en katt som är intressera­d av att tugga på växter ska man kanske inte ha just liljeväxte­r hemma, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden