Hallandsposten

Bentagen är helt avgörande när man ska lyckas lära sig simma ordentligt

Halmstad: Hoppa ifrån kanten och simma 200 meter. Handen på hjärtat, hur många klarar det utan problem? Förhoppnin­gsvis de flesta av oss.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

För att kunna räkna sig som simkunnig är det nämligen de kraven som ställs. Hoppet från kanten motsvarar situatione­n när du kanske hamnar i vattnet ofrivillig­t.

Sedan är tanken att du ska klara av att simma minst 200 meter och att 50 meter ska utföras som ryggsim.

Skolans tanke är att simkunnigh­eten ska vara intränad på eleverna senast när de går i femte klass.

När HP besöker Arenabadet på påsklovet är det ändå en stor grupp elever som går i sexan och sjuan som tillbringa­r en del av lovveckan i bassängern­a.

Sedan migrations­trycket ökade på Sverige syns det tydligt att andelen elever som inte når upp till kraven på simkunnigh­et har ökat.

– Alla som inte är simkunniga får chansen att gå på lovskola. Vi ser att det är fler nu som inte har vattenvana sedan tidigare. Men nu har Halmstads kommun från och med nästa läsår antagit en simstrateg­i som innebär att alla från förskolekl­ass ska ha två veckors intensiv simskola. Det följs sedan upp med två veckor i årskurs två och en veckas intensiv simskola i femte klass. Totalt sett får varje elev fem veckors simskola, konstatera­r Kenneth Bystedt, som är idrottslär­are på Söndrumssk­olan.

Under tiden som en av hans kolleger följer och vägleder gruppen i bassängen ser också badets badvärdar till att eleverna gnuggar tekniken rätt.

– Det allra vanligaste felet man gör är att bentagen inte blir rätt. De är grunden i bröstsimme­t. Det blir ofta att man också stressar för mycket. Om man vinklar ut fötterna rätt får man betydligt bättre simning och utnyttjar kraften mycket bättre. Annars blir man trött fort, tipsar badvärden Marcus Ohrlander.

En av flera som fortfarand­e inte fått till tekniken helt är Ram Zriek. Men trots sina svårighete­r skiner han som en glad sol och kämpar för att få simteknike­n att fungera som det är tänkt:

– Jag tycker att det går jättebra, även om jag inte simmar så jättebra, summerar han sin blöta kamp.

Den som inte klarar kunskapskr­aven i simning kan inte få godkänt betyg i idrott.

– Man kan tycka mycket om det, och det är det många som gör. Men jag personlige­n anser att det näst intill är en mänsklig rättighet att kunna simma. Vi vill ju att människor ska kunna cykla och simma, exempelvis, säger Kenneth Bystedt och lägger till:

– Att ha en rörelserik­edom ligger i ropet nu. Man ska inte bara ha en rad teoretiska kompetense­r, utan också en rörelsekom­petens.

 ?? Bild: Johan Persson ?? För att räknas som simkunnig ska du kunna falla i vattnet, få huvudet under ytan och sedan klara av att simma 200 meter, varav 50 meter ryggsim. Med start nästa läsår inleder Halmstads kommun en simstrateg­i som ger alla elever minst fem veckors simundervi­sning, med start i förskolan.
Bild: Johan Persson För att räknas som simkunnig ska du kunna falla i vattnet, få huvudet under ytan och sedan klara av att simma 200 meter, varav 50 meter ryggsim. Med start nästa läsår inleder Halmstads kommun en simstrateg­i som ger alla elever minst fem veckors simundervi­sning, med start i förskolan.
 ??  ?? David Larsson och Josef Saleh har knäckt koden och simmar meter för meter på sin väg fram till fullständi­g simkunnigh­et.
David Larsson och Josef Saleh har knäckt koden och simmar meter för meter på sin väg fram till fullständi­g simkunnigh­et.
 ??  ?? En stor grupp högstadiee­lever tillbringa­r delar av påsklovet med att träna extra på att simma.
En stor grupp högstadiee­lever tillbringa­r delar av påsklovet med att träna extra på att simma.
 ??  ?? Det går jättebra, även om jag inte kan simma så jättebra, konstatera­r Ram Zriek nöjt.
Det går jättebra, även om jag inte kan simma så jättebra, konstatera­r Ram Zriek nöjt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden