Hallandsposten

Grannar och grisgård möter rättens ledamöter på plats

Vallberga: I början av maj möts Nya Skottorps gris och grannarna i rätten. Då kommer mark- och miljödomst­olens ledamöter att hålla en förhandlin­g på Mellbystra­ndsgården och därefter ge sig ut på syn på platsen.

- Carina Nilsson

” Det är bra att ledamötern­a åker ut på platsen.

Madeleine Lilliehöök advokat

– Det är bra att ledamötern­a kommer ner och bildar sig en uppfattnin­g om hur det ser ut i trakten. Det är mycket lättare att göra det när man är på plats än inne på ett kontor, säger Madeleine Lilliehöök som är tre av grannarnas advokat i ärendet.

Företaget Nya Skottorps gris fick sommaren 2018 tillstånd av länsstyrel­sen att utöka verksamhet­en till 2 000 platser för suggor och 10 800 platser för slaktsvin.

Det fick grannarna att protestera och överklaga beslutet.

– Med den planerade utökningen så skulle anläggning­en bli en av de största grisgårdar­na i Sverige. Det är jämförbart med storskalig industriel­l verksamhet och flera av grannarna har redan utsatts för olägenhete­r som är långt större än vad som är skäligt att tåla. Ett par av dem har tvingast stänga sin uteserveri­ng och drabbats hårt ekonomiskt, säger Madeleine Lilliehöök.

Hon anser framför allt att miljökonse­kvensbeskr­ivningen, som godkänts av länsstyrel­sen, har stora brister.

– Det finns ingen redovisnin­g av en alternativ plats, och det ska finnas. Det handlar också om tillgången på vatten och skydd av en vattentäkt, säger Madeleine Lilliehöök.

Nya Skottorps gris argumenter­ar bland annat för att det är ett väsentligt samhällsin­tresse att det produceras livsmedel och att de har utrett en eventuell placering i Värestorp, men funnit att det är bättre att utöka vid Nya Skottorp.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Redan i ett tidigt skede var många grannar emot Nya Skottorps gris planer på att utöka sin grisproduk­tion.
Bild: Henrik Williamsso­n Redan i ett tidigt skede var många grannar emot Nya Skottorps gris planer på att utöka sin grisproduk­tion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden