Hallandsposten

Biografen har äntligen fått sin nya skylt

Laholm: Efter mer än två decenniers väntan har biografen Maxim fått sin efterlängt­ade skylt. Lagom till att den gamla utskällda skylten så smått börjat betraktas som historisk.

- Henrik Williamsso­n

I måndags dök montörerna plötsligt upp och fäste de sju led-belysta bokstävern­a BIOGRAF ovanför Bio Maxims entré.

Biografäga­ren Mikael Bengtsson är helnöjd.

– Det ser jättebra ut. Väldigt roligt att den äntligen sitter där efter så många år, säger han.

1994 och 1998 hör till de årtal som nämnts, då de första stegen ska ha tagits för att ersätta 80-talsblaffa­n som har kallats ”stans värsta” – alternativ­t ”stans fulaste” – skylt.

Vare hur det vill med detaljerna i historiesk­rivningen. Nu är i alla fall den nya skylten på plats. Men den gamla sitter där ännu. Fastighets­ägaren Kommunfast­igheter AB ska ta ner den inom kort.

Varsamt, hoppas Jonas Heintz, kommunens enhetschef för kultur och turism. Han ser kulturhist­oria i den skylt som prytt väggen i över 30 år.

– Det vore kul om den kan tas bort utan att bli demolerad. Den har ju faktiskt inofficiel­lt utsetts till Laholms fulaste skylt och nu är den lite retro, säger Jonas Heintz.

Mikael Bengtsson har också hört glunkas att en del numera tycker att den gamla skylten är retro-cool. Men han håller inte med:

– Själv har jag från första stund tyckt att den ser ut som en jäkla cirkusskyl­t. Den smälter inte alls in i miljön på Hästtorget. Men de får gärna sätta den på något museum om de vill, ha ha.

Både Bengtsson och Heintz hade egentligen önskat att den nya skylten kommit upp till Svenska Filmdagarn­a. Men det gick inte.

Om det blir någon officiell skyltinvig­ning är i nuläget oklart.

– Det gick så fort när skylten kom upp att jag inte har fått in något sådant i ruljansen, säger Mikael Bengtsson.

Förebilden har hela tiden varit perioden då bions dåvarande namn CENTRUM lyste i neon. Men biografäga­ren längtar inte tillbaka till neonrören.

– O nej. Led är mycket hållbarare och smidigare. Och inte lika kostsamt att ersätta om det går sönder, säger Mikael Bengtsson.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Lundgrensk­a donationsf­onden släppte till 140 000 kronor. Och nu är den nya bioskylten på plats. Här visad såväl under dag- som kvällstid.
Bild: Henrik Williamsso­n Lundgrensk­a donationsf­onden släppte till 140 000 kronor. Och nu är den nya bioskylten på plats. Här visad såväl under dag- som kvällstid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden