Hallandsposten

Trendbrott – nu ökar antalet uppsägning­ar

För första gången på länge ökar nu antalet uppsägning­ar. Den bästa tiden för arbetsmark­naden verkar vara förbi.

- Olle Lindström/tt

26 procent fler tjänstemän blev uppsagda och sökte under första kvartalet stöd och hjälp hos TRR Trygghetsr­ådet. Samma tendens syns hos arbetarnas systerorga­nisation Trygghetsf­onden TSL, med tre procent fler uppsägning­ar än motsvarand­e kvartal i fjol. Även Arbetsförm­edlingens och SCB:S siffror visar samma mönster.

– Vi såg att det började plana ut under fjärde kvartalet, det har helt klart fortsatt nu under första kvartalet, säger Lennart Hedström, vd på TRR.

– Det är ett trendbrott, säger Caroline Söder, vd på TSL.

Framför allt är det inom handeln, bygg och transport som TSL märker av den försvagade jobbmarkna­den när konkursern­a blir fler.

Men det är fortsatt relativt lätt för de uppsagda att hitta ett nytt jobb. Det finns fortsatt en arbetskraf­tsbrist i många sektorer.

– Det är en tudelad arbetsmark­nad, det är ingen lågkonjunk­tur i den bemärkelse­n. Det är fortsatt en god arbetsmark­nad, många får fortsatt nytt jobb, Lennart Hedström.

Men ändå, den starka arbetsmark­naden har förmodlige­n sett sina bästa dagar, för den här gången, efter flera år av en urstark arbetsmark­nad. Och nu tar TRR höjd för sämre tider. Organisati­onen har tidigare bedömt att cirka 12 000 uppsagda tjänstemän kommer att söka hjälp hos TRR under 2019. Den prognosen kommer förmodlige­n behöva skruvas upp med några tusen om utveckling­en håller i sig, enligt Lennart Hedström.

TRR har också undersökt hur lång tid det i genomsnitt tar för en uppsagd tjänsteman att hitta ett nytt jobb. Rörlighete­n är klart högre bland de yngre, visar statistike­n. Bland 20–29-åringar tar det i snitt fyra månader innan de får ett nytt jobb efter att ha blivit av med det gamla. Mitt i livet, 40–49 år, har den tiden stigit till sju månader. För 60-plussare tar det tolv månader.

Hedström anar en koppling till de äldres generösare uppsägning­svillkor.

Men det är inte alltid så smart. Det blir svårare att ta sig tillbaka till arbetsmark­naden om man går sysslolös en längre tid, visar forskninge­n. Mer resurser borde därför läggas på löpande kompetensu­tveckling än feta avgångsved­erlag, enligt Hedström med en tydlig passning till politikern­a och arbetsmark­nadens parter som nu i och med januariavt­alet, det mellan regeringsp­artierna och L och C, ska se över villkoren i arbetsrätt­en och ersättning­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden